Ραντεβού στα …ξαφνικά Μέρκελ και Ολάντ με τον Τσίπρα

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η κρίσιμη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση που η επιβεβαίωσή της πέρασε από Συμπληγάδες πέτρες, ήταν προγραμματισμένη για τις 22:00, αλλά άργησε λόγω του δείπνου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση οι τρεις ηγέτες θα κάνουν μία αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, ενώ για πολλούς αυτή η συνάντηση θα φέρει τη συμφωνία ένα βήμα πιο κοντά.

Το κλίμα ξαφνικά στις Βρυξέλλες άλλαξε ριζικά και η απαισιοδοξία έδωσε τη θέση της στο αισιόδοξο κλίμα για συμφωνία άμεσα. Σε αυτό συνέβαλε και το δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο πως η Άνγκελα Μέρκελ θα πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τμηματική συμφωνία, στην οποία θα προβλεπόταν πως για κάθε μεταρρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση θα εκταμιεύονται και χρήματα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως αυτό το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, εν τούτοις το κλίμα αισιοδοξίας παραμένει.

Και ενώ το κλίμα έχει αλλάξει από την Ελλάδα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ έρχεται μία βόμβα απο τις κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2016,

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

«Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του Τσίπρα με την Μέρκελ»

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτει όμως ότι: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του». Χθες πάντως γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ. Η ασάφεια περί τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες, είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΡΚΕΛ

————————————————————————————————————————————————————————–

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως το ραντεβού Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα για την Τετάρτη στις Βρυξέλλες» δήλωσαν στα πρακτορεία Reuters και Bloomberg Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι.

Μάλιστα και ο δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ σε tweet του πριν από μερικά λεπτά ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές φήμες ότι το προγραμματισμένο ραντεβού Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ δεν θα γίνει σήμερα. Ενώ σε νεότερη ανάρτησή του σημείωνε ότι αν δεν γίνει το ραντεβού σήμερα, η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στο Euro Working Group τέλος της εβδομάδας στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Κομισιόν: Ούτε ο Γιούνκερ θα συναντήσει τον Τσίπρα

Σε σημερινή ενημέρωση του Μαργαρίτη Σχοινά από τις Βρυξέλλες τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν ότι «Ο Μοσκοβισί έχει πει στους εκπροσώπους της Ελλάδας ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αντανακλούν τις προηγούμενες συζητήσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας για να επιλυθούν οι διαφορές. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο για συνάντηση του Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα».

Τέλος, αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει για πλεόνασμα 1% το 2015 έναντι του 0,75% που έχει προτείνει η Ελλάδα.

Αλλα λέει το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως περιλαμβάνει τη συνάντηση στη λίστα επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο και στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Λατινικής Αμερικής, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε πάντως χαμογελαστός τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, «Ανέβασε» μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωογραφίες από την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Χέκτος Τίμερμαν.

Κυβέρνηση: Μετά το non paper άρχισαν οι διαρροές για την ακύρωση του ραντεβού

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι Μέρκελ και Ολαντ ακύρωσαν το ραντεβού με τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως αυτές προέκυψαν αμέσως μετά το non paper που εξέδωσε σήμερα το πρωί το Μεγάρου Μαξίμου. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι οι διαρροές περί άρνησης της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου να δουν τον Ελληνα πρωθυπουργό ήρθαν όταν η ελληνική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε απάντηση, ούτε σχόλιο από την πλευρά των θεσμών στις δύο νέες προτάσεις που τους κατέθεσε η Αθήνα.

Κυβέρνηση: Δεν μας έχουν απαντήσει οι Θεσμοί

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες, επισημαίνουν σήμερα κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους Θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο/απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος παρέδωσε στον Πιερ Μοσκοβισί την αντιπρόταση της Ελλάδας, ξεκαθάριζε ότι η ελληνική πλευρά ζητάει γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν, αφού η Αθήνα λέει ότι «με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο». Το απίστευτο όμως είναι πως ο κ. Παππάς δεν ζητάει τη σαφή ενημέρωση από την Κομισιόν με επίσημο τρόπο, αλλά μέσω Facebook, με σχόλιο στην προσωπική του σελίδα.

Έξαλλος ο Γιούνκερ 

Σύμφωνα με ανταπόκριση του δημόσιου γερμανικού καναλιού WDR, η σημερινή συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ βρίσκεται επί ξυρού ακμής, διότι αυξάνεται η ένταση από πλευράς των χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κύκλους της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Κομισόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ήταν πολύ θυμωμένος σε μια εσωτερική συνεδρίασή της. Η αιτία ήταν, ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν ήταν αρκετά επαρκείς. “Δεν συμπεριφέρονται έτσι εντός της Ε.Ε.”, φέρεται να φώναξε ο Γιουνκέρ. Όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της Ε.Ε., δεν θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, αν δεν υπάρξει κάποια κινητικότητα.

Πηγή Άρθρου: iefimerida.gr