Bloomberg: Εξι γραφήματα που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία κατέρρευσε τους τελευταίους έξι μήνες

Η Ελλάδα ήταν στο αρχικό στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης όταν ο Σαμαράς έφερε νωρίτερα την εκλογή Προέδρου, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε πολλά άλλαξαν.

Με τη βοήθεια έξι γραφημάτων που αναφέρονται σε έξι βασικούς τομείς της οικονομίας, το Bloomberg καταδεικνύει τη ραγδαία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους έξι μήνες – φαινόμενο που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

Η επιστροφή στην ύφεση, η κρίση ρευστότητας και η εκροή καταθέσεων είναι κάποια από τα δραματικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, η φυγή των αποταμιεύσεων από τις ελληνικές τράπεζες τις καθιστά ακόμη πιο δεσμευμένες από την ΕΚΤ και από την έκτακτη χρηματοδότηση που δίνει κάθε εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, της Sunrise Brokers LLP, «έχουμε μια μαζική εκροή κεφαλαίων, έχουμε ένα χρέος το οποίο δεν είναι βιώσιμο, έχουμε μια ύφεση και δεν υπάρχει καμία καμία επένδυση. Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση από όποια πλευρά και αν το δει κανείς».

Το άρθρο σημειώνει πως η καθυστέρηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές, έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το συμπέρασμα όλων αυτών έρχεται από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ: «Όσος περισσότερος καιρός περνάει, τόσο πιο βαθιά κατεβαίνει η Ελλάδα σε μια κοστοβόρα ύφεση και τόσο δυσκολότερη θα είναι γι’ αυτήν θα καταλήξει σε μια καλή συμφωνία. Ευτυχώς, οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης παράμενουν ακόμη υπό έλεγχο».

Πηγή: Bloomberg