Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 11 Ιουνίου 2015

 

Θέματα που αφορούν το Κυπριακό με αφορμή τις εντατικές επαφές των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, οι εξελίξεις με το μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, η επικαιροποιημένη συμφωνία της Λευκωσίας με την Τρόικα,  το νομοσχέδιο για νομική αρωγή των κατόχων αξιογράφων καθώς και οι εξελίξεις με τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αναφορά γίνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, στις έρευνες της ΕΠΑ σε εργοληπτικές εταιρείες, στην ψήφιση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας και στις κομματικές αντιπαραθέσεις με αφορμή την υπόθεση της Focus.

“Ετοιμάζεται `έγγραφο Αναστασιάδη-Ακιντζί`” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Αλήθειας” που γράφει ότι διεξάγεται εντατική εργασία από τους διαπραγματευτές, οι οποίοι ετοιμάζουν έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων ενώ προβάλλονται και δηλώσεις του Ναμί ότι επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Αλλού γίνεται αναφορά στις έρευνες της ΕΠΑ σε εργοληπτικές εταιρείες για ενδεχόμενο καρτέλ σε δημόσιους διαγωνισμούς και προβάλλονται και δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών. Επίσης η “Α” αναφέρεται στην ψήφιση χθες από το ΕΚ της έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2014 και στις δηλώσεις της εισηγήτριας Κάτι Πίρι.

Υπό τον τίτλο “Καρότο και μαστίγιο”, η “Σημερινή” προβάλλει στο κύριό της θέμα τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών για κατάληξη σε συμφωνία και προβάλλονται οι προτάσεις στο τραπέζι, από τη μια της Αθήνας και από την άλλη των δανειστών. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Σ” γράφει ότι εκδόθηκε νέα Navtex από την Τουρκία με βάση την οποία το Μπαρπαρός συνεχίζει τις έρευνές του σε περιοχή ανοικτά της Κύπρου, βορείως και δυτικά. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και τα σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Έκτο μνημόνιο-φωτιά” και αναφέρεται στην επικαιροποιημένη συμφωνία με την Τρόικα με βάση την οποία, μεταξύ άλλων, για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση πρέπει να προηγηθεί ετοιμασία νομοθεσιών για πακετοποίηση και τιτλοποίηση δανείων και απεγκλωβισμού κατόχων ακινήτων από υποθήκες των ντιβέλοπερ. Επίσης ο “Φ” αναφέρεται στις εντατικές διαπραγματεύσεις των διαπραγματευτών για τις συγκλίσεις.  Αλλού αναφέρεται ότι η Cyta ζητά την έγκριση προαγωγών 62 υψηλόβαθμων διευθυντών, 24 τεχνικών και πρόσληψη 23 τεχνικών.

Υπό τον τίτλο “Δώρον-άδωρον η νομική αρωγή” στεγάζει το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” που αναφέρεται στη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Νομικών για νομική αρωγή έως και 2000 ευρώ στους κατόχους αξιογράφων και στους προβληματισμούς όλων των Βουλευτών για ελλείψεις στο νομοσχέδιο. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση προόδου για την Τουρκία που ψήφισε το ΕΚ και γράφει ότι υιοθετήθηκαν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας. Επίσης η “Χ” αναφέρεται στη συζήτηση στη Βουλή για το χρηματοδοτικό κανονισμό των 259 εκ ευρώ για την τ/κ κοινότητα και την απόφαση να ζητηθεί λεπτομερής κατάλογος των έργων που έγιναν στα κατεχόμενα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Προβληματική η  κίνηση από τις κρουαζιέρες”, αναφέρεται σε στοιχεία με βάση τα οποία η άφιξη τουριστών στο λιμάνι Λεμεσού τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημείωση μείωση 56% και ότι οι ενδιαφερόμενοι απευθύνουν εκκλήσεις στους αρμοδίους. Αλλού αναφορά γίνεται στις αιφνίδιες έρευνες σε εργοληπτικές εταιρείες για ενδεχόμενο καρτέλ και προσυνεννοήσεις σε δημόσιους διαγωνισμούς. Επίσης φιλοξενείται πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας τα οποία με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμα τον Απρίλιο του 2016.

 

ΚΥΠΕ