Η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα – «Βλέπει» χρεοκοπία αν δεν έλθει η συμφωνία

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε μία κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, η S&P υποβάθμισε την χώρα σε «CCC».

Με το outlook να είναι αρνητικό, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «CCC+» υποβαθμίζεται σε «CCC». Με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο «C».

Στην ανακοίνωση του οίκου τονίζεται πως «η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αθετήσει τις εμπορικές οφειλές της εντός τους επόμενους 12 μήνες».

Η καθυστέρηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με τον οίκο, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Το 2015 εκτιμάται πως η ύφεση θα αγγίξει το 1,5%.

Σε περίπτωση που δεν γίνει στροφή πορείας του ονοματικού ΑΕΠ και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.

Η ΕΚΤ προσφέρει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες και στην οικονομία σε επίπεδο που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ. Η πιθανότητα να επιβάλλει η κυβέρνηση κεφαλαιακούς ελέγχους και να εκδώσει παράλληλο νόμισμα αυξάνεται με τις συνεχείς εκροές από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, η έκθεση του οίκου αναφέρει πως η αβεβαιότητα γύρω από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και την ευρύτερη πολιτική σταθερότητα επιβαρύνει την οικονομία. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί ρευστότητα καθυστερώντας τις πληρωμές στους προμηθευτές.

Ακόμα και αν «κλείσει» συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν αναμένουμε ότι θα κάλυπτε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο.