Συμφώνησαν να κάνουν πιο γρήγορα…

Αθήνα

Δύο ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η τριμερής συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν. «Συμφωνήθηκε ομοφώνως ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση» δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Προηγήθηκαν πληροφορίες -οι οποίες διαψεύστηκαν από το Βερολίνο- ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα προτείνει στον πρωθυπουργό κλιμακωτή συμφωνία, με την Αθήνα να πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έγινε γνωστό ότι ζητά επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία παραμένει διαφωνία-, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Προηγήθηκαν δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι άφησαν να διαφανεί στον ορίζοντα μία συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή πριν από το Eurogroup.

Αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι «πιο πιθανή από ποτέ».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα επαναληφθεί την Πέμπτη.

Newsroom ΔΟΛ