Αιχμηρός για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιταλός ομόλογός του

Αιχμηρός για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιταλός ομόλογός του, Ματτέο Ρέντσι, που σε συνέντευξή του υποστηρίζει πως κάποιοι χαμογελούν τώρα που βλέπουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να εμπιστεύεται την Άνγκελα Μέρκελ.

“Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε. Αλλά αν είναι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα, εντάξει”, είπε ο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη δήλωση του προέδρου των Ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι ότι «είναι αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται, πλέον, σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα».

Και εδώ ο Ματτέο Ρέντσι άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Σέβομαι την θέση του, αλλά στις διασκέψεις αυτές εγώ δεν πάω. Δεν είναι θέμα πρόσκλησης, από την στιγμή που ο Τσίπρας μου ζήτησε επανειλημμένα να συμμετάσχω. Μόνον που εμείς χαρακτηριζόμαστε από μια κουλτούρα ευρωπαϊσμού βάσει της οποίας τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις έδρες των θεσμών, όχι μπροστά από τζάκια (…) Μόνον που η Ιταλία συμμετέχει σε θεσμικές συνόδους, όχι στις άτυπες».

Και συνέχει: «Για να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πρόωρες συντάξεις τους από την στιγμή που κοπιάσαμε για να σταματήσουμε να τις δίνουμε στους Ιταλούς, δεν χρειάζεται συνεδρίαση. Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι: εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Έχει ωριμάσει η στιγμή της οικονομικής στροφής στην Ευρώπη, στοχεύοντας περισσότερο στην ανάπτυξη απ’ ότι στην λιτότητα. Αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από τις δικές μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ