Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 14 Ιουνίου 2015

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και η προωθούμενη τριμερής συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας – Ισραήλ, οι εξελίξεις με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, οι σχεδιασμοί του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, οι κρίσιμες συνομιλίες της Ελλάδας με τους δανειστές της, οι πληροφορίες για από κοινού παρακολούθηση θεατρικού έργου του ΘΟΚ στην αρχαία Σαλαμίνα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, οι εκτιμήσεις για το κατά πόσο είναι δυνατή σύντομη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο και η αναπλήρωση του κενού που άφησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές από άλλες αεροπορικές εταιρείες είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο την Κυριακής.


H «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μια επίσκεψη με βάθος και προοπτική», αναφέρεται στην επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και γράφει ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ εξελίσσονται σε μια στρατηγικής σημασίας σχέση με διευρυμένες συνεργασίες. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υφυπουργού παρά των Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη στην εφημερίδα, ο οποίος αναφέρεται στις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά του δημοσίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο συνέδριο της ΕΔΕΚ σήμερα και γράφει για αλλαγή γραμμής στο Κυπριακό από το κόμμα, αδρανοποίηση στελεχών και αλλαγές στο καταστατικό που θα αφήσουν έξω επώνυμους αξιωματούχους.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τομές στην υγεία με ολική νάρκωση», γράφει ότι το νέο σύστημα υγείας θα στοιχίσεις €1,2 δισ. και ότι πολλές παραμένουν οι εκκρεμότητες για την εφαρμογή του που οριοθετείται σε δύο φάσεις εντός του 2017. Αλλού αναφέρεται σε αξιωματούχους χωρίς μισθό και γράφει ότι αποκαλύπτει τη φόρμουλα που προτείνει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και το Γενικό Λογιστήριο για άρση του φαινομένου των ταυτόχρονων μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής κάνει φύλλο και φτερό το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Οδικός χάρτης μέσω Άγκυρας», γράφοντας ότι όλοι οι σχεδιασμοί των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, που ετοιμάστηκαν και άρχισε η προώθηση της εφαρμογής τους, είναι υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο ο οποίος, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, αναφέρει ότι η ενέργεια αποτελεί τον βασικό άξονα της συνεργασίας και αποκαλύπτει πως προωθείται νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θετικές είναι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανεργία και ότι από το επόμενο έτος θα αρχίσει να ρίχνει ρυθμούς.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κρίσιμες ώρες για έναν έντιμο συμβιβασμό», γράφει ότι σε πολύ κρίσιμη φάση εισέρχονται οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι αν υπάρξει μια βιώσιμη και έντιμη συμφωνία, η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος, έχοντας ως μόνο κριτήριο την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Αλλού γράφει ότι εγκατάλειψη από το κράτος νιώθουν οι μονογονιοί.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην άφιξη ελεφάντων με προορισμό τον ζωολογικό κήπο της Πάφου, γράφοντας ότι έφθασαν εν μέσω αντιδράσεων.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή»  γράφει στο κύριο θέμα της «Αναστασιάδης και Ακιντζί στη Σαλαμίνα», αναφέροντας ότι μετά το «Κύπρος : Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα», που παρακολούθησαν οι Αναστασιάδης – Ακιντζί στο Ριάλτο, η πρόσκληση αντιστρέφεται με το έργο του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» που είναι έτοιμο να ανεβεί το φετινό καλοκαίρι από τον ΘΟΚ, το οποίο όπως ελέχθη στην εφημερίδα θα φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εφημερίδα, ο οποίος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ προχωρεί με καθαρά χέρια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε θερμό καλοκαίρι για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου και σε αρχή δικαστικού μαραθωνίου σε Ανώτατο και Κακουργιοδικείο.

Η εβδομαδιαία «Η Κύπρος», γράφει με κύριο τίτλο «Ταφόπλακα από την Κυβέρνηση» ότι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν στην εφημερίδα ότι φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες σύντομης εξόδου από το μνημόνιο και τη λιτότητα μετά την υπογραφή του επικαιροποιημένου μνημονίου με την Τρόικα. Αλλού γράφει για τα εικοσιένα χρόνια της NAFTA αναφερόμενη σε καταστροφικές συνέπειες των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εξελίξεις στα τ/κ κόμματα και φιλοξενεί επίκαιρη ανάλυση για την κατάσταση μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» γράφει στο κύριο θέμα της «Τριμερής Κύπρου -Ελλάδος – Ισραήλ», αναφέροντας ότι ευρύτερος στόχος των συνομιλιών που θα έχει στο Τελ -Αβιβ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η αναβάθμιση της Κύπρου σε στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ και ότι τον Οκτώβριο προγραμματίζεται η πρώτη τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή της Ελλάδος. Αλλού γράφει ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση για ένα καζίνο θέρετρο και ένα μικρότερο από τον ίδιο επενδυτή, αντί για τέσσερα δορυφορικά μόνο με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αλλού προβάλλει άρθρο της Ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, η οποία αναφέρει ότι οι κυβερνώντες έχουν εξιδανικεύσει τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ότι κόμματα, ΜΚΟ και άλλες δομές προσπαθούν έντεχνα, πιεστικά και εκβιαστικά να πείσουν τον κόσμο να την αποδεχθεί.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Sunday Mail” γράφει με κύριο τίτλο «Υψηλές προσδοκίες την ώρα που οι πτήσεις αυξάνονται», ότι έξι μήνες μετά το θάνατο των Κυπριακών Αερογραμμών, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν γεμίσει το κενό και με το παραπάνω, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Αλλού γράφει ότι η άφιξη δύο τίγρεων και δύο λιονταριών στο ζωολογικό κήπο «Μέλιος» στους Αγίους Τριμυθίας πριν από δύο εβδομάδες αποκάλυψε καταφανείς αδυναμίες στην εθνική νομοθεσία για την ευημερία των ζώων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σταθεροποίηση της γης από το φαινόμενο της ολίσθηση του εδάφους θα κοστίσει εκατομμύρια.

 

ΚΥΠΕ