Κρις Σπύρου: Τι ψάχνουν στις Βρυξέλλες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σήμερα είναι η πιο  κρίσιμη μέρα για τις διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς”. Σ΄αυτό συμφωνούν όλοι. Επομένως το ερώτημα είναι, τι ψάχνουν στις Βρυξέλλες;

Θέσαμε το ερώτημα στον ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη Κρις Σπύρου, έμπειρο περί τα δημοσιονομικά. Όσες φορές μίλησε, σε όλες έκανε διάνα!

Αυτό που αξιολογείται από τον περασμένο Ιούνιο, είπε ο κ. Σπύρου στην Panhellenic Post, είναι η αξιολόγηση της τελευταίας φάσης  της συμφωνίας.

Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά, με τις εσωτερικές αντιδράσεις που είχε από ορισμένους βουλευτές, και δικούς του και του ΠΑΣΟΚ, δεν επέτρεψαν να καταλήξει η αξιολόγηση στο ότι  υπήρχε εγγύηση βιωσιμότητας ολοκλήρου του δανείου, που συμπεριελάμβανε και τα 7,5 δισ. ευρώ, ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές, τερματίζοντας το μνημόνιο.

Αυτή η αξιολόγηση συνεχίζεται από τότε. Άλλαξαν μόνο τα ονόματα . Αντιπρόσωποι του ελληνικού Κράτους  είναι εκείνοι και ετούτοι. Δεν είναι εκπρόσωποι του κόμματος. Η συμφωνία είναι με το Κράτος, που λέγεται Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα να αποδείξει, όπως όλοι που δανείζονται, ότι μπορεί να το κάνει, δηλαδή μπορεί να πληρώσει το δάνειο.

Οι προηγούμενοι δανειστές, Τράπεζες και Οίκοι, έδιναν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όταν ανέλαβαν οι χώρες της Ευρώπης να δανείσουν την Ελλάδα, έθεσαν όρο ότι δεν θα δώσουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 2%, από τους δικούς τους φορολογούμενους, εάν δεν αποδείξουν  η Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα της Ευρώπης ότι μπορούν να τα πληρώσουν. Και πώς  θα τα πληρώσουν; Κάνοντας  περικοπές ή επιβάλλοντας φορολόγηση ή και τα δύο μαζί.

Δεν το έκανε αυτό η Κυβέρνηση Σαμαρά και δεν τα πήρε. Εάν δεν τα κάνει τώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα, πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα υπάρξει.

Η Ελλάδα, προσθέτει ο κ. Σπύρου, έχει  δύο ιστορικά δεδομένα, πέραν όλων των άλλων: Έχει έξι γενεές αυθαιρέτων τα οποία από παράνομα τα ονομάζουν νόμιμα κάθε φορά με νόμο, ενώ παραμένουν αυθαίρετα, έως μία σειρά από μη βιώσιμα δάνεια.  Εάν επρόκειτο να συνεχιστεί αυτό, τότε θα το έκαναν από την αρχή με τους μεν και με τους δε.

Επομένως, εάν δεν υπογράψουν οι τρεις θεσμοί ότι είναι βιώσιμο το δάνειο, με τη δική τους την άποψη, δεν θα δώσουν χρήματα. Οι “θεσμοί” δεν σου λένε τι πρέπει να κάνεις, σου λένε: πρέπει να βρεις τον τρόπο να μπορείς να πληρώνεις συνέχεια μέχρι να εξοφληθεί το δάνειο.

Αυτό που τώρα λένε και οι Τράπεζες. Πριν οι Τράπεζες δάνειζαν χωρίς να εξετάζουν εάν μπορεί ο δανειζόμενος να τα επιστρέψει.  Και κατέληξε η Ελλάδα, όπως και η Αμερική με την Κυβέρνηση Μπους, να έχει εκατομμύρια δάνεια μη βιώσιμα! Και Τράπεζες σε πτώχευση. Στο τέλος της θητείας Μπους διακόσιες Τράπεζες της Αμερικής δήλωσαν πτώχευση! Γιατί; Γιατί χορηγούσαν μη βιώσιμα δάνεια.  Και ένας μη έχοντας σχέση με τον Αϊνστάιν μπορεί να το καταλάβει αυτό.

Σήμερα, λοιπόν, τονίζει ο κ. Σπύρου, είναι η τελευταία φάση. Δεν υπάρχει άλλο. Πρέπει να κλείσουν τα βιβλία στις 30  Ιουνίου. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να μπουν τρεις υπογραφές. Πρέπει μα υπογράψουν οι Τεχνικοί, οι Υπουργοί Εξωτερικών και η Σύνοδος Κορυφής. Τότε μόνον θα εκταμιευθούν χρήματα για την Ελλάδα.

Επομένως, αυτό που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, καταλήγει ο ελληνοαμερικανός ηγέτης,  είναι η διερεύνηση του εάν οι νέες ελληνικές προτάσεις κάνουν το δάνειο βιώσιμο ή όχι.  Στα θρησκευτικά αυτό λέγεται κοντός ψαλμός αλληλούια.