Θρίλερ στις Βρυξέλλες! Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και το χρέος – Αυξάνονται οι πιέσεις και οι απειλές για Grexit

Στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική “τρόικα” που απαρτίζουν οι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Προηγήθηκε χθες η συνάντηση του Νίκου Παππά με εκπρόσωπο της Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες η “μάχη” δεν ήταν καθόλου εύκολη για την ελληνική πλευρά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των θεσμών περίμεναν την εξέλιξη της συνάντησης, καθώς θα καθόριζε τις σημερινές διαβουλεύσεις. Το γεγονός ότι δόθηκε το “πράσινο φως”, σημαίνει πως γεφυρώνεται το χάσμα όσον αφορά τα δημοσιονομικά, με κυβερνητικές πηγές να επικεντρώνονται στην… άρνησή τους να αυξήσουν τον ΦΠΑ στο ρεύμα. “Οι προτάσεις μας καλύπτουν τους θεσμούς”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται στο εξής πλαίσιο:

“1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας”.

Σήμερα, στο χορό των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μπήκε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, ο κύριος διαπραγματευτής του Ταμείου και παλιός μας γνώριμος, Πολ Τόμσεν. Μαζί του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Brussels Group, Ρίτσι Γκογιάλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις να βρεθεί και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

“Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου”, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δήλωση αυτής της ευρωπαϊκής πηγής είναι η… ζεστή πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η κρύα, εκείνη δηλαδή που καθόλου αισιόδοξη δεν είναι και η οποία κατηγορεί την ελληνική πλευρά πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και οι προτάσεις της “δεν βγαίνουν”!

Οι απαισιόδοξες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνισαν πως “οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα”, προσθέτοντας πως “οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία”.

“Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά” το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι “προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της” και ότι οι προτάσεις της “δεν βγαίνουν”.

“Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη”, τονίζει παράλληλα σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ακόμη προσθέτει ότι “οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν”.

“Η Ελλάδα”, τονίζει ο κος Παππάς, “έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση”.