Έκαναν φτερά από τις τράπεζες 600 εκατ. ευρώ

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς προκάλεσε πανικό στους καταθέτες, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν σήμερα στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.

Σε ΑΤΜ και γκισέ έτρεξαν για αναλήψεις οι καταθέτες

Ενδεικτικό είναι πως οι σημερινές αναλήψεις από τα γκισέ και τα ΑΤΜ των τραπεζών έφτασαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 2,5 φορές πάνω από τις εκροές της Παρασκευής ήταν οι σημερινές αναλήψεις από τις τράπεζες, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς που έκαναν τραπεζικές πηγές λίγο πριν το κλείσιμο.

Τα χρήματα αυτά έκαναν φτερά από τις τράπεζες από τη στιγμή που άνοιξαν σήμερα το πρωί μέχρι και τις 2 και μισή το μεσημέρι. Μάλιστα σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει κανείς τις εκροές που θα γίνουν μέσω ΑΤΜ μέσα στο υπόλοιπο της ημέρας.

Σε εκκρεμότητα αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών

Αν και πολλοί περίμεναν μεγαλύτερη νευρικότητα, ο όγκος των αναλήψεων δεν είναι αμελητέος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σε εκκρεμότητα μεγάλος αριθμός αιτημάτων για αναλήψεις την αυριανή ημέρα, που αφορούν σε ποσά μεγάλα (π.χ. 30.000- 40.000 ευρώ), τα οποία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Από τις αρχές του έτους έχουν κάνει φτερά περίπου 35 δισ. ευρώ

Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ στις 28 Μαΐου επιβεβαίωσαν ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επιπλέον μείωση καταθέσεων τον Μάιο ύψους 5-6 δισ. ευρώ.  Από τις αρχές του έτους έχουν μειωθεί κατά περίπου 35 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπου και δεν έγινε η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Πηγή: iefimerida.gr