Τσίπρας: Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα- Σαμαράς: Να αναλάβει τις ευθύνες του

Πολιτική σκοπιμότητα βλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίσω από την σταθερή θέση των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις . Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών μετά και το βαρύ κλίμα που υπάρχει λόγω της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μιλά για “ειλικρινή βήματα” για να καλυφθούν οι διαφορές από την ελληνική πλευρά και για “επιμονή των Θεσμών” για περικοπές στις συντάξεις από την άλλη. Τονίζει δε ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας και ότι  «δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών έχει ως εξής:

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλάβουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε». 

ΣΑΜΑΡΑΣ: Να αναλάβει τις ευθύνες του

«Να αναλάβει τις ευθύνες του» κάλεσε το πρωί της Δευτέρας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι «άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει».

«Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.