Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 15 Ιουνίου 2015

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – θεσμών, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και οι εκεί επαφές του με την ισραηλινή κυβέρνηση, οι εξελίξεις σε σχέση με την ενδιάμεση λύση για έλευση του φυσικού αερίου και το ζήτημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.


Υπό τον τίτλο «Εξελίξεις – σοκ για την Ελλάδα» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σκηνικό ρήξης έχει δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν διότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές που εστιάζονται στη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική πλευρά. Σε δεύτερη είδηση της η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές μέχρι την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένει την αξιολόγηση της ΡΑΕΚ για τις δύο προτάσεις σε ό,τι αφορά την «ενδιάμεση» λύση για έλευση του φυσικού αερίου με το όλο θέμα να τίθεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23 Ιουνίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μπεντζαμίν Νετανιάχου συζητούν σήμερα τη στενότερη συνεργασία, τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο και την προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

«Προς πλήρη ρήξη Ελλάδα και δανειστές» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της «Σημερινής» με την εφημερίδα να γράφει ότι οι δανειστές μάζεψαν τους χαρτοφύλακες τους και έδωσαν τέλος στη συζήτηση με την ελληνική αντιπροσωπεία η οποία αποχώρησε από τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση των Βρυξελλών και ότι τα πράγματα πλέον βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και ένα βήμα πριν από την οριστική ρήξη με ανυπολόγιστες συνέπειες. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο χθεσινό Συνέδριο της ΕΔΕΚ γράφοντας ότι αυτό κατέληξε το έκτακτο παγκύπριο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο της ΕΔΕΚ που αποκήρυξε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ποσοστό 98,1%. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για στρατηγική επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

Υπό τον τίτλο «Βήματα αναβάθμισης σχέσεων» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι με στόχο η συνεργασία των δύο χωρών να αναβαθμιστεί και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου θα συζητήσουν διεξοδικά τα επόμενα βήματα σήμερα στα Ιεροσόλυμα. Όπως προτίθεται ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα της ενέργειας στο οποίο περιλαμβάνονται τα ζητήματα της ασφάλειας και συνεκμετάλλευσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι παραμένουν σημαντικά χάσματα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση €2 δισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλού ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη και του Τμήματος Περιβάλλοντος προκάλεσε η επιχειρούμενη οικειοποίηση του προγράμματος μείωσης των στερεών αποβλήτων των ξενοδοχειακών μονάδων της Πάφου.

Με πηχυαίο τίτλο «Άλλοι χρωστούν άλλοι πληρώνουν» κυκλοφορεί σήμερα η «Χαραυγή» με την εφημερίδα να γράφει στο κύριο της θέμα ότι τη φορολογική ασυνέπεια των εργοληπτικών εταιρειών επωμίζονται οι αγοραστές με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, έστω και αν έχουν καταβάλει όλα τα χρήματα και το ΦΠΑ για την αγορά της οικιστικής τους μονάδας και πως για το πρόβλημα αναζητούνται λύσεις μέσα από νομοσχέδιο. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα  γράφει ότι στην επιμονή των δανειστών απέδωσε το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δηλώνοντας ότι δόθηκαν στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Σε τρίτο της θέμα η «Χαραυγή » γράφει ότι η διοργάνωση Cyprus Rally 2015 θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2015, με δύο ειδικές διαδρομές στα κατεχόμενα και πως οι προετοιμασίες ξεκίνησαν ήδη.

 

ΚΥΠΕ