Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – εταίρων στο Eurogroup

Aθήνα

Σύντομη αναμένεται να είναι η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργου, με τους εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να ενημερώνουν για τις αποκλίσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάζει την ελληνική σκοπιά για το χάσμα στις διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να δεχθεί αλλαγές στο θέμα του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού, εάν η Ελλάδα παρουσίαζε αξιόπιστα δημοσιονομικά ισοδύναμα, όπως πχ. περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί μια άμεση λύση για το χρέος.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup  θα είναι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σημειώνεται πως του Eurogroup θα προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η ατζέντα του Eurogroup προβλέπει τα εξής:

Ελλάδα

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει την πορεία των συνομιλιών για την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Η συμφωνία Ελλάδας και ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας) λήγει στις 30 Ιουνίου 2015.

Πορτογαλία

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα κύρια πορίσματα της 2ης επανεξέτασης της διαδικασίας επιθεώρησης μετά το πρόγραμμα που διεξάγεται στην Πορτογαλία.

Σκοπός της επιθεώρησης μετά το πρόγραμμα είναι η παρακολούθηση των οικονομικών, φορολογικών και δημοσιονομικών εξελίξεων, μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Κύπρος

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει τα αποτελέσματα της 6ης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικών προσαρμογών της Κύπρου που διεξάγεται τώρα. Πρόσφατα έχει θεσπιστεί πλαίσιο για τις κατασχέσεις, πράγμα που επιτρέπει την επιτυχή περάτωση της επανεξέτασης.

Έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη

Επανεξέταση του άρθρου IV της ευρωζώνης εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με την ετήσια επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης στη ζώνη του ευρώ, την οποία διεξάγει το ΔΝΤ.

Λοιπά θέματα

Οι υπουργοί θα συζητήσουν σχέδιο σύστασης για τη ζώνη του ευρώ συνολικά, που εκδόθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και θα διεξαγάγει θεματική συζήτηση για την πολιτική σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

 

 

Θανάσης Κουκάκης

 

 

Newsroom ΔΟΛ