Θεοδωράκης: Αν ο Αλέξης πει όχι στην συμφωνία πάμε κατευθείαν σε εκλογές

Αθήνα

«Πρέπει να μείνουμε στο ευρώ. Αν ο Αλέξης πει όχι στην συμφωνία πάμε κατευθείαν σε εκλογές» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα και, πάνω από όλα, δεν ψηφίστηκε από εκατομμύρια ψηφοφόρους για να πράξει αυτό. Το ξέρει. Το συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας, την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας και μου εγγυήθηκε ότι αν αναγκαστεί να πει όχι σε κάθε μορφή συμβιβασμού, τότε θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές» υπογραμμίζει ο Στ.Θεοδωράκης.

Σε σχέση με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση, εδώ στην Αθήνα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κάθε λογικός Έλληνας δεν πιστεύει ότι έχει νόημα να μπούμε σε ευθεία πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη. Ο Τσίπρας πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει μια συμφωνία».

Κρίνει μάλιστα ότι «υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία. Η Ελλάδα μπορεί να κόψει τις συντάξεις, τις υψηλότερες και τις πρόωρες και να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες του Δημοσίου. Η Ευρώπη, αντί να μας περικόψει το χρέος, πρέπει να μας βοηθήσει να ανακάμψει η οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να φτάσουμε σε συμφωνία πριν να είναι πολύ αργά για να την υπογράψουμε».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού τονίζει, ακόμη, ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ούτε φράγκο, πλέον, στα ταμεία τους. Η φυγή των κεφαλαίων κινδυνεύει να γίνει η σταγόνα που θα κάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι».

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα πετύχει συμβιβασμό που να μην προκαλέσει ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης απαντά:

«Είμαστε μια κοινοβουλευτική και όχι κομματική Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υπογράψει συμφωνία και να την φέρει στη βουλή χωρίς να υπολογίσει άλλους υπολογισμούς. Τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των βουλευτών θα την ψήφιζαν. Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, θα την απέρριπτε. Αλλά η κυβέρνηση θα είχε τη στήριξή μας και πιστεύω και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας και με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ αποφεύγοντας μια τραγωδία.»

» Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά τη χώρα μας ως προτεραιότητα και ένας ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να διαχειριστεί το κόμμα του».

«Πώς κρίνετε τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς;» ρωτά ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι και ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στους μήνες αυτούς, δεν έκανε τίποτα, αποδεικνύοντας ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν. Δώσανε ηλεκτρική ενέργεια και κουπόνια διατροφής στους φτωχούς, πολύ καλά. Αλλά είναι ένα μέτρο που δεν ξεπερνά, σε αξία, τα διακόσια ευρώ τον μήνα για κάθε οικογένεια, δεν λύνει τίποτα. Επιβεβαίωσαν, αντίθετα, ότι τάσσονται υπέρ του κρατισμού όπως οι άλλοι, επαναπροσλαμβάνοντας στη δημόσια τηλεόραση, όλους τους δημοσιογράφους που είναι πιστοί στο κόμμα».

Σε ό,τι αφορά δε την ερώτηση «αν η κυβέρνηση καταφέρνει να μεταθέσει το βάρος τις κρίσης στις πλάτες των πλουσίων και των ολιγαρχών, όπως υποσχέθηκε», ο κ. Θεοδωράκης απαντά:

«Όχι, το αντίθετο. Θα σας φέρω δυο παραδείγματα: Επέτρεψε να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο σε δόσεις, όχι μόνον σε όσους αντιμετωπίζουν πραγματική δυσκολία, αλλά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών με αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων προς το κράτος. Σε ό,τι αφορά τους ολιγάρχες, πέρα από ρητορικές τοποθετήσεις, δεν έκανε τίποτα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να ψηφίσει οποιαδήποτε στιγμή, με τον Τσίπρα, έναν πολύ σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς, και εκείνος το γνωρίζει. Αλλά μέχρι τώρα- τι σύμπτωση- δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ