Υπερατλαντικός δημοσιογραφικός …ηλεκτρονικός διάλογος!

Από τον καλό φίλο-εκδότη της Greek News Νέας Υόρκης, Αποστόλη Ζουπανιώτη, λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο e mail, αναφερόμενο στο δραματικό σίριαλ των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και τους δανειστές και που τρόπον τινά συνιστά απάντηση στο άρθρο μας με τίτλο “είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;”

” Χρήστο μου,
Η δική μου άποψη για την Κύπρο σε ανταπαράθεση με την Ελλάδα, βρίσκεται κάπου εδώ μέσα στο κείμενο που ανέβασα στο Facebook σήμερα και θα το βάλω και στην εφημερίδα τη Δευτέρα.
Έγραψα στο τουίτερ και θα το γράψω κι εδώ. Αλλο να ασκείς όσο σκληρή κριτική θέλεις στην κυβέρνηση της χώρας σου και να διαδηλώνεις παντιοτρόπως κι άλλο να εύχεσαι την ταπείνωση, υποδούλωση και καταστροφή της και να το επιδεικνύεις με υπερηφάνεια. Προβλέπω με θλίψη, κάποιοι που τους ενοχλούσε το πανώ στην Ακρόπολη, ή στη Βουλή, θα κάνουν πολύ χειρότερα. Ήδη ξεκίνησαν να το πράττουν έργοις και λόγοις.

Ούτε ψήφισα, ούτε πρόκειται να ψηφίσω ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Κι ασκώ αρκούντως την κριτική μου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία μετά της 20 Φεβρουαρίου έπρεπε να δώσει πραγματική μάχη κι όχι να παραδώσει τα όπλα. Αλλά, τα βάστα Σόιμπλε, λιώσε τους Γιούνκερ κλπ εκφράσεις επωνύμων κι ανωνύμων υποστηρικτών της πρώην συγκυβέρνησης, αύριο μπορούν εύκολα να γίνουν ΄’σκίσε τους Ταγίπ”, “πάρε τους τη Θράκη” κλπ. Δεν απέχουν και πολύ.

Ζώντας στην Αμερική 34-35 χρόνια, έμαθα να στηρίζω τα εθνικά θέματα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης της πατρίδας μου γι’ αυτά. όποια κι αν είναι. Και να βοηθώ έμπρακτα και το έκανα πολλές φορές κι ως εκδότης εφημερίδας και ιδιωτικά. Κάνω στη Greek News 6 χρόνια δωρεάν εκστρατεία για τον ελληνικό τουρισμό, γιατί μετά τα τραγικά γεγονότα της Μαρφίν έπεφταν σα σύννεφο οι ακυρώσεις.Το έκανα βλέποντας την ηγεσία του κυπριακού λόμπι που έχοντας 41 χρόνια κατοχή στηρίζουν με την ίδια θέρμη κάθε πρόεδρο της Κύπρου. Οι Κύπριοι μετά από 2,5 χρόνια προχωρούν προς την έξοδο της κρίσης, γιατί παρά τις διαφορές τους τα πολιτικά κόμματα έχουν μια μίνιμουμ συναίνεση. Εμείς στην Ελλάδα ούτε ένα θέμα στο οποίο να υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Θα μου πείτε, γιατί δεν συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν συμφωνεί το ΚΚΕ κι άλλα πολλά. Τα οποία οδηγούν ασφαλώς στο “οφθαλμός αντί οφθαλμού”. Συνεχίστε λοιπόν την πεπατημένη αγαπητά μου αδέλφια και μην εκπλήττεστε που είμαστε έθνος τυφλών που το οδηγούν κάποιοι μονόφθαλμοι.

Στους φίλους μου εκ Μαγνησίας, καλή αντάμωση τον Αύγουστο σε Βόλο και Πήλιο. Εγώ και ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΩ ΕΛΛΑΔΑ.

Αποστόλης”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φίλε Αποστόλη,

Επειδή σύνηθες δεν είναι, είναι, όμως, πιστεύω σημαντικό να συνομιλούν δημόσια δύο δημοσιογράφοι που υπηρετούν για χρόνια πολλά την Ομογένεια, επίτρεψέ μου να παραθέσω και κάποιες δικές μου απόψεις γύρω από τα θέματα που θίγεις στο e  mail σου.
Διακρίνει ο αναγνώστης ξεκάθαρα σ΄αυτό, την αδιαμφισβήτητη αγάπη που τρέφετε, εσύ και κάθε ομογενής,  για την πρώτη πατρίδα.  Το αδιαπραγμάτευτο ενδιαφέρον σας για την τύχη της γενέθλιας γης. Και αυτό ασχέτως του πόσο μακριά βρίσκεστε σήμερα, ή πόσα πολλά χρόνια λείπετε από αυτήν. (Σ.σ. Μία ακόμη σημαντική συνηγορία υπέρ της επιστολικής ψήφου).
Την πραγματικότητα αυτή αναγνώρισε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή σε Έλληνες Ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη. Για να λάβει από αυτούς την απάντηση που λαμβάνει ΚΑΘΕ Έλληνας Πρωθυπουργός που βρίσκεται ανάμεσα σε ομογενείς μας: ” σας στηρίζουμε. στηρίζουμε την Ελλάδα πάντα”. (Σ.σ. Θα ήταν …κακία να θυμίσω ότι από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λείπει ο Υφυπουργός για θέματα Απόδημου Ελληνισμού;)
Στο σύντομο πλην όμως περιεκτικό e mail σου περιγράφεις εξάλλου μία ακόμη πραγματικότητα: “Οι Κύπριοι μετά από 2,5 χρόνια προχωρούν προς την έξοδο της κρίσης, γιατί παρά τις διαφορές τους τα πολιτικά κόμματα έχουν μια μίνιμουμ συναίνεση. Εμείς στην Ελλάδα ούτε ένα θέμα στο οποίο να υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων”.
Πόσο θα επιθυμούσα να είχες άδικο, ένας Θεός μόνον ξέρει.  Δυστυχώς στην καθ΄ημάς πρακτική, ακόμη και πολιτικώς προικισμένα μυαλά, πέφτουν θύματα του ελληνικού συνδρόμου
πως δεν υπάρχει άλλη ορθή άποψη από τη … “δική μου”!
Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να μας διδάξει ό,τι δεν μας δίδαξε, δυστυχώς, ούτε η κυπριακή τραγωδία. Ότι στα εθνικής σημασίας ζητήματα πρέπει να έχουμε μία μίνιμουμ συνεννόηση.
Αύριο Δευτέρα, πάει ο Πρωθυπουργός στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την προσωπική μου άποψη όχι επαρκώς ισχυρός.
Θα ήτανε πανίσχυρος, εάν είχε στις αποσκευές του τη στήριξη ενός -έστω και άτυπου-  συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αλλά δεν το συγκάλεσε ποτέ.
Θα ήταν πανίσχυρος, εάν πρυτάνευε η λογική και δεν καλούσαν οι φίλοι του τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο. Ο κοινός νους εύκολα όφειλε να συμπεράνει ότι ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ θα έβγαιναν στους δρόμους και οι θιασώτες της άλλης άποψης, που κατά τις δημοσκοπήσεις είναι και η πλειοψηφούσα.
Παρά πάντα ταύτα, όπως σωστά λες και συ φίλε Αποστόλη, “στηρίζω τα εθνικά θέματα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης της πατρίδας μου γι’ αυτά”.
Αρκεί να μην οδηγούν, όμως, σε εθνικές τραγωδίες…