Να ξέρουμε το γιατί!

Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα θα είναι η σημερινή Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Όπου, όμως, αντίθετα με ό,τι διαχέεται ως επίσημη ή «non paper” ενημέρωση, καμία «διαπραγμάτευση» θα γίνει και καμία «μάχη» θα δοθεί από κανέναν…

Ούτε «πηγαίνουμε για συμφωνία», ούτε αναζητούμε «πολιτική λύση» ούτε κανένα άλλο «βολικό»  και «ηρωϊκό» σλόγκαν έχουν ουσιαστική εφαρμογή στην ρουτινιάρικη πρακτική των «θεσμών», λέγε της Τρόικα.

Στην (σκληρή) πραγματικότητα, επί πέντε τώρα μήνες η Κυβέρνηση πηγαινοφέρνει προτάσεις χωρίς να γίνεται καμία απολύτως «διαπραγμάτευση» με κανέναν Ευρωπαίο. Οι τελευταίοι απλώς ερευνούν τα νούμερα  και απορρίπτουν!

Η μόνη «διαπραγμάτευση» που κάνει η Κυβέρνηση είναι με την εσωκομματική της αντιπολίτευση και με τις προεκλογικές της δεσμεύεις και εξαγγελίες…

Κάθε φορά προσπαθεί να παρουσιάσει «βελτιωμένες προτάσεις» που να μπορεί να τις διαχειριστεί πολιτικά. Μόνο που αυτές, ως απόσταγμα, «δεν φτάνουν» για να παράγουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Ό,τι γίνεται πάντα, θα γίνει και σήμερα. Και είναι απλό. Ο Κρις Σπύρου το εξηγεί: “Θα πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία με τους τρεις <θεσμούς> (Τρόικα).  Αυτό που θα αξιολογηθεί από τους ¨θεσμούς¨είναι εάν τα εισοδήματα  τα οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αντιστοιχούν με την βιωσιμότητα του δανείου. Δηλαδή, πόσο χρήμα θα παράγουν οι προτάσεις εάν νομοθετηθούν και εάν αυτό το χρήμα είναι αρκετό για να κάνει βιώσιμο το δάνειο συμπληρωματικής δανειακής εξυπηρέτησης”.

Στο σημείο αυτό καμία «διαπραγμάτευση» δεν γίνεται. Εάν ΔΕΝ συμφωνήσουν οι  “θεσμοί” ΄ότι εξασφαλίζεται επαρκής και συνεχής “ροή χρήματος” ώστε να εξυπηρετηθούν τα δάνεια,  θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να επανέλθει, με βελτιωμένη πρόταση.

Εάν, αντίθετα, οι προτάσεις της κυβέρνησης κριθούν από τους «θεσμούς», λέγε Τρόικα, ως ικανοποιητικές για την βιωσιμότητα των δανείων, τότε θα υπογράψουν και θα προωθήσουν τη «συμφωνία» στους Υπουργούς Εξωτερικών. Από εκεί θα φθάσει η υπόθεση στην σύνοδο κορυφής.  Και εκεί θα γίνει συζήτηση για το πότε θα περάσει η Κυβέρνηση τους Νόμους (νομοθετήσει)  στο Κοινοβούλιο,  για να περάσουν και οι εταίροι τη συμφωνία εκταμίευσης από τα δικά τους Κοινοβούλια. Αλλιώς no money no honey.

‘Άλλη διαδικασία δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει.

Τέλος, καμία απολύτως «εντολή» για τη μέθοδο ή την πηγή από την οποία θα προέλθουν τα αναγκαία κονδύλια που θα καλύψουν την εξυπηρέτηση των δανείων, δεν δίδεται από τους εταίρους. Οι «θεσμοί» δεν προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα. Δεν λένε κάντε αυτές ή εκείνες τις περικοπές, προχωρήστε εκείνες ή τις άλλες  μεταρρυθμίσεις. Δεν πουλούν και δεν αγοράζουν δημόσια περιουσία.  Αυτά όλα είναι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων.

‘Άλλωστε το περίφημο e mail Χαρδούβελη τι είναι; Ελληνικές προτάσεις. Σαν κι αυτές που προσκομίζει κάθε φορά και η νυν κυβέρνηση στους ¨θεσμούς¨, λέγε Τρόικα.

Είναι  μύθος ότι οι Ευρωπαίοι  κόβουν μισθούς και συντάξεις. Ότι πουλάνε αεροδρόμια. Ότι νοικιάζουν λιμάνια…

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα (ασχέτως του ποιος ευθύνεται) για να επιβιώσει χρειάζεται δανεικά. Για να λάβει τα δανεικά πρέπει να εξασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τα αποπληρώσει. Δεν θα υπάρξουν, όπως είπε ο Κρις Σπύρου, άλλες γενιές μη βιώσιμων χρεών από το εξωτερικό.

Όλα τα άλλα μοιάζουν με «άσμα ηρωϊκό και πένθημο».

Και εάν είναι να βρεθούμε εκτός Ευρώ  -πράγμα εξαιρετικά απίθανο- τουλάχιστον να ξέρουμε το γιατί!