Βήμα σημειωτών στις Βρυξέλλες – “Λεπτομερείς προτάσεις” περιμένουν οι “θεσμοί” από την κυβέρνηση

LIVE: Η πιο κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα - Ο κακός Σόιμπλε, η εκνευρισμένη Λαγκάρντ και ο επιφυλακτικός Ντάισελμπλουμ

Με βήμα σημειωτών προχωρούν οι θεσμοί στην διερεύνηση των ελληνικών προτάσεων που έχουν αποκληθεί “καλή βάση συζήτησης” από τους εταίρους. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά καθυστέρησε να στείλει τις προτάσεις στους “θεσμούς”. Αυτοί, με τη σειρά τους δεν πρόλαβαν να τις ερευνήσουν σε βάθος και να τις αξιολογήσουν ως προς το εάν “βγαίνουν τα νούμερα”. Έτσι δεν τις προώθησαν στο Eurogroup, το οποίο από πλευράς του δεν προετοίμασε τη σύνοδο κορυφής.

Όλα στις Βρυξέλλες εξελίσσονται ακριβώς όπως τα είχαμε προβλέψει, με την βοήθεια και του ελληνοαμερικανού πολιτικού ηγέτη Κρις Σπύρου, στο ρεπορτάζ με τίτλο “τι θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες“. Καθώς και στο Κύριο άρθρο μας με τίτλο “να ξέρουμε το γιατί“.

Το μεσημέρι είχαν ολοκληρωθεί οι σύντομες εργασίες του Eurogroup το οποίο συνοπτικά ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των “θεσμών” -λέγε Τρόικα- ότι είχαν λάβει με καθυστέρηση αργά χθες το βράδυ τις προτάσεις της Ελλάδος, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ένα άλλο e mail επίσης με προτάσεις (τις ίδιες;) έφθασε σήμερα το πρωϊ.

Οι “θεσμοί”, όπως είπε ο κ. Ντέισεμπλούμ, τους ενημέρωσαν ότι με μιά πρώτη ματιά που είχαν ρίξει στις προτάσεις, αυτές “έδειχναν να αποτελούν μία καλή βάση συζήτητσης”.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Ντέισμεπλούμ και Μοσχοβισί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ήταν αρκετά επιφυλακτικοί για την εξέλιξη  καθώς, όπως είπε, “θα καταβληθεί όλη η προσπάθεια που χρειάζεται σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, αλλά χρειάζονται και πιο λεπτομερείς προτάσεις. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και πίσω από το προσκήνιο. Εκτός αν αποδεχτεί η ελληνική πλευρά το παλιό πρόγραμμα, δεν το αποδέχεται θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις”.

Γ. Ντέισελμπλουμ: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος φορέας κι εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια άποψη ή θέση για το τι πρέπει να κάνει. Δεν γίνεται δεν θα το κάνουμε.

20:46Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Γ. Ντέισελμπλουμ: Δεν είχαμε λεπτομερή συζήτηση για την ρευστότητα, οι Έλληνες συνάδελφοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τους διεθνείς πιστωτές. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητά τους.

Γ. Ντέισελμπλουμ: Αν έχουμε ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το αν θα γίνει είναι θέμα των ελληνικών αρχών. Για να γίνει εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Γ. Ντέισελμπλουμ: Όταν έχουμε μία συμφωνία, μετά ξεκινά η εφαρμογή και τότε ξεκινάει η εκταμίευση. Θα μπορούσε να γίνει σταδιακή εκταμίευση. Αλλά πριν την εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που θα ψηφιστούν.

Έχουμε μία συστηματική προσέγγιση. Ας μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί σε σχέση με το ενδεχόμενο νέου πακέτου.

Π. Μοσκοβισί: Προχωράμε βήμα βήμα, πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα – Οδικός χάρτης η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Γ. Ντέισελμπλουμ: Πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα τι πρέπει να γίνει με το παρόν πρόγραμμα κι αφού γίνει αυτό τότε θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε τους μακροοικονομικούς δείκτες και μετά να δούμε αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη.

Γ. Ντέισελμπλουμ: Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Γ. Ντέισελμπλουμ: Έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον με την Ελλάδα να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν θα αρχίσουμε συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά αν δεν φτάσουμε σε συγκεκριμένο σημείο με αυτό το πρόγραμμα. Όταν θα γίνει αυτό θα δούμε για το επόμενο πρόγραμμα

ΣΟΙΜΠΛΕ

Στο ίδιο μήκος με τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ ήταν φυσικά και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. “Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στο Eurogroup. Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει βάση για αποφάσεις, εξήγησε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα διαδικασία, αλλά για την διαδικασία η οποία ακολουθείται από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης”.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. “Αν αυτά τα λέτε πολιτικά ή τεχνικά, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Δυσοίωνος ξανά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν την περασμένη Πέμπτη

Η εικόνα μέχρι στιγμής όπως τη μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν κατατεθεί και ότι προς το παρόν αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης από τους αρμόδιους παράγοντες των θεσμικών εκπροσώπων των δανεισμών. Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποδεχόμενος προ ολίγου στην έδρα της Επιτροπής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια καλή βάση για να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι πλέον οι νέες ελληνικές προτάσεις

Τελείωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αμέσως ξεκίνησε η εξαμερής. Συμμετέχουν: Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μπενουά Κερέ (αργότερα θα ενταχθεί και ο Μάριο Ντράγκι), Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ντόναλντ Τούσκ

Τελείωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αμέσως ξεκίνησε η εξαμερής. Συμμετέχουν: Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μπενουά Κερέ (αργότερα θα ενταχθεί και ο Μάριο Ντράγκι), Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ντόναλντ Τούσκ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού πριν από τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:

Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς.

Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας.

Παράταση στην αγωνία δίνει η Άνγκελα Μέρκελ! Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μαγδεμβούργο η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί πως ίσως η πολυπόθητη συμφωνία να μην έρθει σήμερα, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εκτός αν έχουν ανάλογη πρόταση από τους δανειστές της Ελλάδας. “Υπάρχουν ακόμη πολλές μέρες μέσα στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις” είπε η Μέρκελ

Μετά το περίεργο δημοσίευμα για… λάθος προτάσεις, τώρα οι Financial Times βλέπουν “συμφωνία σήμερα”

 

Μετά το φιλικό χαστούκι στον Έλληνα πρωθυπουργό ήρθε και το… κανονικό από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είπε πως ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά συμφωνία σήμερα δεν περιμένει. “Πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο τελικό στάδιο. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε συμφωνία σήμερα”, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Με ένα φιλικο… χαστουκάκι υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν

Στις 18:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τούσκ. Η άτυπη συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης (Eurozone Summit) θα ξεκινήσει στις 20:00

 

 Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ, αρχικά την ΕΚΤ να εκπροσωπήσει ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας. Αργότερα θα αντικατασταθεί από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

——————————————————————————————————————————————————————————-

Στην πρώτη δήλωση που έκανε από τις Βρυξέλλες λίγο πριν τη συνάντησή με τον Γιούγκερ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι “προσερχόμαστε για βιώσιμη συμφωνία” ενώ λίγο νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει πως ” Θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ”.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ