Πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών

 

Και ο φακός του Reuters απαθανατίζει την σύσκεψη των πιστωτών της Ελλάδας.

Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν) και Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) στο τραπέζι με… “μενού” την Ελλάδα.

Επανήλθε ο Γιούνκερ και ανέφερε πως στόχος του είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας! Δεν παρέλειψε ωστόσο να διευκρινίσει πως “μένουν πολλά ακόμη για να γίνουν” και πως “χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ελληνικές προτάσεις. Πρέπει να δούμε να  νούμερα”.

“Βόμβα” έριξε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, για capital controls στην Ελλάδα!  Όπως αναφέρει ο Mark Gilbert, δημοσιογράφος του Bloomberg, ο Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ ανέφερε πως “υπήρχαν όντως διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τα capital controls“.

Ερωτώμενος αν αυτό σημαίνει πως κάποια μέλη του Eurogroup εκφράστηκαν θετικά για την επιβολή capital controls στην Ελλάδα και κάποια άλλα όχι, εκείνος απάντησε: “Πάνω – κάτω μπορείτε να το πείτε και έτσι“.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ όπως αναφέραμε νωρίτερα, στις 19:00 θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι.

Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε σε “ιδιαίτερα καλό κλίμα” με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζακ Λιού.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΠΟΥΣΑ…
Επανέρχεται ο Peter Spiegel στο θέμα Λαγκάρντ.”Αξιωματούχοι επιμένουν πως η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από την συνέντευξη τύπου οφείλεται στην επιθυμία της να γίνουν όλα σύντομα” λέει στο νέο του “τιτίβισμα”.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας)

ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ…

Ερωτηματικά προκάλεσε η απουσία της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup.

Ο ανταποκριτής των Financial Times, Peter Spiegel, αναρωτιέται αν η απουσία αυτή συνεπάγεται… “κακό σημάδι”.

ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ;

θετικά σχολιάστηκε  η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στην παρατήρηση ότι οι ελληνικές προτάσεις που έφθασαν στάλθηκαν δύο φορές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρώτη εκδοχή ήταν λάθος.

Παρά το γεγονός ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε την ευκαιρία να «καρφώσει» την Ελλάδα, είπε μόνο ότι όντως υπήρξαν δύο εκδοχές, η μία χθες αργά το βράδυ και η άλλη σήμερα το πρωί, οι οποίες όμως από μια πρώτη ματιά ήταν παρόμοιες, «έτσι δεν αποτελεί αυτό θέμα».

«θα θέλαμε όμως να τις έχουμε λάβει νωρίτερα», είπε.