Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.για επιθέσεις ληστών σε ηλικιωμένους

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η φημολογία περί χρεοκοπίας και επιβολής «capital controls» έχουν προκαλέσει πανικό σε μερίδα ηλικιωμένων, οι οποίοι καθίστανται εύκολοι στόχοι όταν σπεύδουν στις τράπεζες για να ανασύρουν τις οικονομίες τους.

Οι δράστες στήνουν ενέδρες παρακολουθώντας τα υποψήφια θύματά τους εντός και εκτός υποκαταστημάτων τραπεζών. Εντοπίζουν τους ηλικιωμένους που κάνουν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών με αφορμή τη φημολογία της χρεοκοπίας.

Τέτοιου είδους επιθέσεις φαίνεται να σημειώνουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία 24ωρα σε Αττική και επαρχία με τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να προβαίνουν σε «αντίμετρα» αντιμετώπισης με την αύξηση φανερών και κρυφών περιπολιών, εσωτερικά και εξωτερικά των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Με την ίδια αφορμή έχουν αυξηθεί οι εισβολές σε σπίτια και οι διαρρήξεις με τους δράστες να αναζητούν τις «κρυψώνες» των ενοίκων. Δεν διστάζουν μάλιστα να βασανίζουν τα θύματα όταν τα βρίσκουν στο εσωτερικό των σπιτιών για να τους αποκαλύψουν τις θέσεις των χρημάτων.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είχε καταγραφεί στο μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στην Πλατεία Ελευθερίας στη Ξάνθη. Το ηλικιωμένο ζευγάρι είχε πάει σε τράπεζα της πόλης και είχε προβεί σε ανάληψη 30.000 ευρώ υπό τον φόβο των… capital controls. Ο δράστης, νεαρής ηλικίας, φαίνεται να παρακολούθησε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής στην τράπεζα, και όταν η 77χρονη πήγε να πληρώσει έναν λογαριασμό, επιτέθηκε εναντίον της τη στιγμή που βγήκε από το κατάστημα. Την έριξε στο έδαφος, έκοψε τον ιμάντα και άρπαξε την τσάντα με τα χρήματα που είχαν κάνει ανάληψη με τον σύζυγό της.

Σε μία άλλη πρόσφατη περίπτωση, στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ιακωβάτων στα Πατήσια, άγνωστος επιτέθηκε σε 81χρονη γυναίκα και της άρπαξε την τσάντα που περιείχε 1.000 ευρώ και προσωπικά της έγγραφα.

Στην οδό Ζαίμη στα Εξάρχεια, τρεις άνδρες επιτέθηκαν σε 75χρονο, την ώρα που βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας που διαμένει, και του άρπαξαν 350 ευρώ και τα κλειδιά του σπιτιού του.

Στους Αμπελόκηπους, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν 78χρονη και αφαίρεσαν την τσάντα της, η οποία περιείχε προσωπικά έγγραφα και περίπου 500 ευρώ.

πηγή:huffingtonpost.gr