Αντιδράσεις και γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας

Αθήνα

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης. Την έντονη αντίδρασή τους έχουν εκφράσει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, αλλά και η κομουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπουργοί διαφωνήσουν με τη συμφωνία, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε, δε, ότι «η συμφωνία είναι πολιτικά υπερασπίσιμη».

Την εκτίμησή του ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, αλλιώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης


Λαπαβίτσας: Τι θα πουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους τους;

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα» δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος τάσσεται εκ νέου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πως θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους; Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους» αναρωτιέται.

Στο χρέος επικεντρώνει ο Στάθης Λεουτσάκος

Ο Στάθης Λεουτσάκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τη συνολική θεώρηση των μέτρων και κατά πόσο αυτά θα περάσουν από τη Βουλή.
Ο ίδιος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι θέλει να τα δει συνολικά και ειδικά το τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας.

Όπως τόνισε, εξετάζοντάς τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωζώνης.

Ζερδελής: «Όχι» σε συμφωνία χωρίς μέτρα ανακούφισης για φτωχούς νησιώτες

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

«Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε φιλότιμα απέναντι σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ήθελε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αναμφίβολα, εκφράζω τον προβληματισμό μου, όσο και άλλων συναδέλφων βουλευτών, για μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως έχει υποχωρήσει αρκετά από τις δεσμεύσεις της και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κομμουνιστική τάση: «Όχι στο νέο μνημόνιο»

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η κομουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

«Όλα τα όργανα του κόμματος από την ΠΓ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Και κόντρα Εποχής – Iskra

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Μικροπολιτικός των Νέων, έχει ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, και την εφημερίδα «Εποχή» που ανήκει στην εκδοτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, πάλαι ποτέ όργανο της πρώην συνιστώσας ΑΚΟΑ, τα στελέχη της οποίας απαρτίζουν την τάση ΑΝΑΣΑ που ουσιαστικά αποτελεί των πυλώνα της ομάδας των 53.

Η Εποχή εξαπέλυσε με άρθρο της σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Αριστερής Πλατφόρμας και του iskra, κάνοντας λόγο για «στιλ “μπολσεβίκ” […] παρά το γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη», ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ισκρα» και πως «σίγουρα, τα κόκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο “επαναστατικής μεγαλομανίας” που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους».

Η απάντηση ήταν άμεση. Το iskra κάνει λόγο για «λιβελογράφημα» και «αφοριστικό» κείμενο, που «βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα».

Μάλιστα, αναφέρει πως το άρθρο έχει «οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές».

Newsroom ΔΟΛ