Σε εξέλιξη νέος νυκτερινός Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Νέος νυκτερινός Μαραθώνιος διαβουλεύσεων ξεκίνησε μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών στις Βρυξέλλες. ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνάντηση με τους επικεφαλής των τριών Θεσμών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Σε αυτή τη συνάντηση μετέχουν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Ρένγκλινγκ, κάτι που δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει την δική της πρόταση αύξησης της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης.

Η πρόταση -που έφερνε κρυφές μειώσεις στις συντάξεις- αφορούσε 2.700.000 συνταξιούχους, το σύνολο δηλαδή των συνταξιούχων της χώρας.

Της απόσυρσης προηγήθηκε συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη και αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με ποια ισοδύναμα μέτρα θα καλυφθεί η «τρύπα» που προκύπτει. Ωστόσο έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέσυρε μία από τις προτάσεις της την ώρα που οι “θεσμοί” με τις δικές τους προτάσεις τις είχαν υπερκεράσει.

Αυτή είναι η συνάντηση είναι η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί νωρίτερα η πρώτη τους επαφή που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Για τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης διεκόπη λίγα λεπτά μετά την έναρξή του το Eurogroup, μετά την αδυναμία των “θεσμών” να συνεννοηθούν με την ελληνική κυβέρνηση στα μέτρα που θα κλείσουν την αξιολόγηση του Προγράμματος.

Η κατάθεση εκ μέρους των “θεσμών” νέας πρότασης με μέτρα που υπερακόντιζαν τις ελληνικές προτάσεις, έγιναν η αφορμή για να μην καταλήξουν οι “θεσμοί” σε αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που θεωρήθηκαν “υφεσιακές” και για το λόγο αυτόν αντικαταστάθηκαν με αντι-προτάσεις των “θεσμών” που κινούνται σε εντελώς διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από εεκίνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων των προέδρων των Θεσμών Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ. με τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της ελληνικής αποστολής, Ν. Παπά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και, σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων παραγόντων στις Βρυξέλλες “σημειώθηκε κάποια πρόοδος”, εντούτοις οι διαφορές παρέμειναν αγεφύρωτες και οι αξιωματούχοι προσήλθαν αργά το βράδυ στο Eurogroup εκφράζοντας απαισιοδοξία ως προς την επίτευξη συμφωνίας σύντομα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στον τύπο ενώ σε λίγο αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζουν τις νέες προτάσεις των “θεσμών” “αντικοινωνικές” και “παράλογες”. Ιδιαίτερα για την επιμονή των εταίρων στην μείωση των συντάξεων και στην μετάταξη στον συντελεστή του 23% βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και στην άρση της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ των νησιών, επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να τις αποδεχτούν και υπενθύμιζαν δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα,  με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

ΣΤΟ EUROGROUP

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εισήλθε στο κτίριο χωρίς δηλώσεις, όπως είχε κάνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Σιωπηλός» ήταν και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ζήτημα δεν προχώρησαν τόσο ώστε τα μέρη να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σήμερα. Επισήμανε ότι «δεν έχει την αίσθηση πως έχουν αλλάξει πολλά από τη Δευτέρα».

«Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ