Επαφές και συμφωνίες Κοτζιά στα Σκόπια

Την δέσμευση για αδιάλειπτη αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι , κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Κοτζιάς χαιρέτισαν και προέβησαν σε θετική εκτίμηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Επίσης, οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπογράμμισαν τη σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ανοικτό ζήτημα της ονομασίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Κοτζιάς τόνισαν τη δέσμευση για ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, ενώ έγινε λόγος και για τις δυνατότητες αναβάθμισης της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Συνάντηση Κοτζιά-Ιβάνοφ

Ο κ.Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τον κ.Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για το σύνολο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την υιοθέτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι αυτό συνιστά σημαντικό βήμα για την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και μπορεί να συνεισφέρει στην διαμόρφωση θετικού κλίματος για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το όνομα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κατά τη συνάντηση, συμπέρανε ότι παρά το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας, η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινωνιών δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο επίπεδο και διαμήνυσε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει μεταξύ των κοινωνιών, πολιτών και επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

“Η Δημοκρατία της Μακεδονίας εμμένει στην επιλογή για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και πολύπλευρης συνεργασίας και τάσσεται υπέρ της αναζήτησης λύσης για την υπέρβαση της διαφοράς για το ανοικτό ζήτημα μέσω του συνεχούς διαλόγου” ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ. Ο ίδιος τόνισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε επίσης ότι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να βρίσκει λύσεις και να διατηρεί την αξιοπιστία της διεύρυνσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στα Σκόπια, συναντήθηκε ακόμη με τον ομόλογό του τής ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι, καθώς και με αρχηγούς των κυριοτέρων κομμάτων της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα, με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, με τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Μεντούχ Θάτσι.

Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ.Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του στα Σκόπια, αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη απ΄όπου απόψε θα μεταβεί αεροπορικώς στο Βελιγράδι . Μετά τη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

Τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ του ελληνικού και του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών είναι:

 

1. Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών σε διεθνή, πολυμερή, περιφερειακά, ασφάλεια και προξενικά θέματα, όσο και σε πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας/ σχέδιο για ετήσιες διαβουλεύσεις.

2. Διμερής διάλογος σε θέματα ΕΕ και ενίσχυσης διμερούς συνεργασίας. Συνεργασία σε διασυνοριακά θέματα.

3. Συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα με την Υπηρεσία Διοίκησης στα Σκόπια

4. Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων

5. Υποτροφίες για προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών

6. Ενθάρρυνση μέτρων για πολιτιστική συνεργασία

7. Ενδυνάμωση οικονομικών και εμπορικών δεσμών. Διοργάνωση Επιχειρηματικών συνεδρίων

8. Βελτίωση της ενεργειακής συνδεσιμότητας /γραμμή φυσικού αερίου

9. Βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Μπίτολα

10. Διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσώπων των συναρμοδίων υπουργείων σε εσωτερικά θέματα, ζητήματα αστυνόμευσης συνόρων και τελωνειακής διοίκησης με σκοπό να ανταλλαγούν πληροφορίες και να εντείνουμε την μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών

11. Συνεργασία στον τομέα της Υγείας

πηγή:Zougla.gr