To Eurogroup παρέπεμψε την Ελλάδα πίσω στους “τρεις θεσμούς”

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΝΕΡΩΣΗ

Δεν υπάρχει συμφωνία. Οι εταίροι περιμένουν νέα ελληνική πρόταση. Μάλιστα αντέδρασαν στο γεγονός ότι θεσμοί και Ελλάδα είχαν δύο διαφορετικά κείμενα και ζήτησαν να υπάρξει ένα μόνο κείμενο που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών.

Σύμφωνα με διαρροές επικρατέστερη ημερομηνία για νέο Eurogroup είναι το Σάββατο, 27 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έδωσε ένα ακόμη πιο δραματικό τόνο στις εξελίξεις.

Οπως δήλωσε «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία:

«Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Θα δουλέψω για να έχουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα ανταγωνιστική» τόνισε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη στην σύνοδο κορυφής: Από την ενημέρωση που είχα πριν ξεκινήσει το Eurogroup, δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος. Σε κάποια μάλιστα σημεία έγιναν και βήματα προς τα πίσω. Όποτε πρέπει η ελληνική πλευρά να εργαστεί για να βελτιώσει τις θέσεις της.-

Οι πρώτες διαρροές από το Eurogroup αναφέρουν ότι υπάρχει ένταση καθώς οι υπουργοί Οικονομικών δεν δέχονται να εξετάσουν δύο προτάσεις (του Ντάισελμπλουμ και την ελληνική).

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Ξεκίνησε τις εργασίες του το Eurogroup, με ένα σχέδιο-περίγραμμα για την Ελλάδα στο οποίο η κυβέρνηση έχει διατυπώσει εγγράφως ορισμένες αντιρρήσεις. Η συζήτηση που αναμένεται να είναι πολύωρη θα επικεντρωθεί πάνω στο σχέδιο-περίγραμμα και θα εξετασθούν οι ελληνικές απόψεις. Το κλίμα άλλαξε μετά τις πρωϊνες συναντήσεις,  σε συγκρατημένα αισιόδοξο, και η προσδοκία είναι ότι, τελικά, θα βρεθεί “κοινός τόπος” καθώς, όπως για πρώτη φορά είπε σήμερα σε δηλώσεις του ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών  κ. Σόιμπλε “οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες”.

Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, παρουσία Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ.

Προς το παρόν η αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία που είχε εκφράσει Κοινοτική χαρακτηρίζοντας “εποικοδομητικές” τις διαβουλεύσεις που ήταν σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, φαίνεται να παραμένει παρά την διακύμανση που σημειώθηκε με την  συνάντηση Τσίπρα με τους επικεφαλείς των θεσμών, Γιούγκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. Πάντως κοινή είναι η διαπίστωση ότι ακόμη υπάρχει “σημαντική” απόσταση των δύο πλευρών κυρίως στο χρέος, τον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.

Ο Βαθμός δυσκολίας συναίνεσης είναι μεγάλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ  Γιώργο Συριόπουλο, ενώ είναι η πρώτη φορά ποιυ ο πρόεδρος του Eurogroup προσέρχεται στη συνεδρίαση με  ένα πρόπλασμα κειμένου συμφωνίας πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να συμπέσουν οι απόψεις.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup ενδέχεται να μην λάβει τελική απόφαση, αλλά ίσως να αποτελέσει ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αν αυτό το τελευταίο συμβεί, τότε η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

ΤΟ ΠΡΩΪ

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, από το πρωϊ,  καθώς εκείνες της Τετάρτης απέβησαν άκαρπες, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται αμετακίνητες από τις θέσεις τους. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε άλλος ένας γύρος συζήτησης στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προετοιμάζεται για τη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο λόγος και πάλι στα τεχνικά κλιμάκια που συνεδριάζουν από τις 07:00 το πρωί ώστε να βρεθεί μια γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών Όπως εξ αρχής έχει γράψει η Pamhellenic Post, τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια των “θεσμών” (Τρόικα) δεν κλείσουν την αξιολόγηση του Προγράμματος που επεκτάθηκε με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.  Όταν οι “θεσμοί” πουν το ΟΚ , δηλαδή θα αποφανθούν ότι τα μέτρα που προωθούνται προς συμφωνία εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, η απόφαση αυτή θα κατατεθεί στο Eurogroup το οποίο με τη σειρά του θα την προωθήσει στην σύνοδο κορυφής.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση δεν βρίσκονται πολύ μακριά (σε απόλυτους αριθμούς, ίσως 1 δις. Ευρώ) από τις προτάσεις που έβαλαν στο τραπέζι οι “θεσμοί” (στην περίπτωση το ΔΝΤ) και οι οποίες, κατά την εκτίμησή τους, μπορούν να καλύψουν την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Τις χωρίζει, όμως ιδεολογικό “χάσμα” καθώς διασπάνε τις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφορές μεταξύ “θεσμών” και Αθήνας σε σχέση με τις προτάσεις του ΔΝΤ.

  • Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ (αντί για 0,741% του ΑΕΠ). Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει στο 23%. Το 13% αφορά μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η ισχύ των συντελεστών είναι η 1η Ιουλίου. Καταργούνται οι εκπτώσεις στα νησιά. Στο 6% μένουν μόνο φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  •  Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
  • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων – επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
  •  Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs φρουτάκια. (σημ. ΡΗΡ: Υπάρχει Κοινοτικός κανονισμός που απαγορεύει τη φορολογία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια)
  • Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας.
  • Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών.
  • Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές).
  • Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
  • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
  • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% (σημ. ΡΗΡ: Η κυβέρνηση χθες το βράδυ απέσυρε την πρότασή της για την αύξηση εισφορών υγείας των συνταξιούχων).
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
  •  Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.

(H απαρίθμηση είναι από το Newpost.gr)

Ως τώρα από τις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις

  • -δεν έχει συνταχθεί η παράγραφος για το χρέος (σημ. ΡΗΡ: η κυβέρνηση θεωρεί την ανάληψη από τους εταίρους σαφούς δέσμευσης για την απομείωση του χρέους καθώς και μία αναπτυξιακή χροιά της συμφωνίας, ως το ¨όπλο” που θα της επιτρέψει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις λοιπές υποχωρήσεις της).
  • -δεν έκλεισε η παράταση της δανειακής σύμβασης (η Γερμανία αποκλείει νέο πρόγραμμα). Οι δανειστές προτείνουν 3 μήνες και η Αθήνα 6 μήνες.
  • -υπάρχει διαφορά 600 εκατ. από τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών
  • -οι δανειστές επιμένουν να πάει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ ή να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις.
  • -να αρχίσει από την 1η Ιουνίου η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Πριν λίγο (ώρα 2.00 το πρωϊ) η Κριστίν Λαγκάρντ  και Μάριο Ντράγκι αποχώρησαν από την νυκτερινή σύσκεψη η οποία φαίνεται να διέκοψε τις εργασίες της.

Μέχρι αυτή τη στιγμή (2.06 π.μ.) πληροφορίες δεν υπάρχουν για την πορεία των συζητήσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπία αναχώρησε από το κτίριο της ΕΕ για το ξενοδοχείο στις 2.10 το πρωί χωρίς ο Έλληνας πρωθυπουργός ή άλλο μέλος της αντιπροσωπίας να κάνει  δηλώσεις.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλευσεις θα συνεχιστούν στις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 2 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το Eurogroup.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το ναυάγιο που υπήρξε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους τρεις θεσμούς, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ μεταφέρθηκε και στο Eurogroup.

Το αποψινό Eurogroup διεκόπη, καθώς πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντέδρασαν αρνητικά στο γεγονός πως δεν είχαν τίποτα μπροστά τους χειροπιαστό για να συζητήσουν και έτσι η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη.

Με αυτό το δεδομένο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη νέα νυκτερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των τριών Θεσμών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Σε αυτή τη συνάντηση μετέχουν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Ρένγκλινγκ, κάτι που δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Αυτή είναι η συνάντηση είναι η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί νωρίτερα η πρώτη τους επαφή που διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποσύρει την πρότασή της αύξησης της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης.

Η πρόταση -που έφερνε κρυφές μειώσεις στις συντάξεις- αφορούσε 2.700.000 συνταξιούχους, το σύνολο δηλαδή των συνταξιούχων της χώρας.

Της απόσυρσης προηγήθηκε συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη και αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με ποια ισοδύναμα μέτρα θα καλυφθεί η «τρύπα» που προκύπτει.