Οι ομογενείς στηρίζουν την Ελλάδα και υποδέχονται μετανάστες

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ

Πηγή:Neoskosmos.com

Οι ομογενείς της Αυστραλίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στηρίζουν την Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες με κάθε δυνατό, αλλά και πρακτικό τρόπο.

Και, κυρίως, την στηρίζουν οικονομικά.

Γεμάτα είναι τα αεροπλάνα αυτές τις μέρες στις πτήσεις τους από Αυστραλία προς Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ομογενείς που πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουν βεβαίως και οικονομικά την χώρα.

Από έρευνα του «Νέου Κόσμου», πολλοί φροντίζουν να παίρνουν μαζί τους περισσότερα χρήματα τοις μετρητοίς «για κάθε ενδεχόμενο».

Εξάλλου, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία συνιστούν σε όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα αυτή την εποχή να έχουν «έξτρα Ευρώ μαζί τους» γιατί όπως σημειώνουν «το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Εξάλλου, όπως έγραψε πρόσφατα σε πρωτοσέλιδό του ο «Νέος Κόσμος» και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση για την Ελλάδα, προειδοποιώντας για πιθανά προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Το Υπουργείο προχώρησε σε ενημέρωση της ιστοσελίδας του, στο κομμάτι που ενημερώνει τους Αυστραλούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προσθέτοντας πληροφορίες σχετικές με την οικονομική προετοιμασία των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, η σύσταση του αυστραλιανού υπουργείου έχει ως εξής: «Οι Αυστραλοί πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει να προσέχουν για ενδεχόμενο αιφνίδιο περιορισμό των τραπεζικών υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας περισσότερα μέσα πληρωμής (μετρητά, χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες) και φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετά χρήματα ώστε να καλύψετε επείγουσες ανάγκες και απρόσμενες καθυστερήσεις».

Πάντως, η αυστραλιανή σύσταση, αλλά και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ομογενείς. Όχι μόνο κανείς δεν έχει ακυρώσει το ταξίδι του στην Ελλάδα, αλλά φέτος η κίνηση από Αυστραλία φαίνεται να είναι αυξημένη, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Την ίδια στιγμή, από την έρευνα της εφημερίδας μας, προκύπτει ότι οι ομογενείς αν και ανησυχούν για την κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να κάνουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς που διαθέτουν σε ελληνικές τράπεζες.

Προφανώς αποδέχονται τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μόλις προχθές μιλώντας στο CNN ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, αναφερόμενος στη νέα ένεση ρευστότητας στις τράπεζες μέσω αύξησης του ELA είπε: «Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Αυτό είναι καλό για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» πρόσθεσε ο κ. Παππάς στο αμερικανικό δίκτυο.

Στο δημοσίευμα του CNN πέρα από τη δήλωσης του κ. Παππά, τονίζεται ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θέλησε να σχολιάσει την αύξηση που αποφασίστηκε ενώ γίνεται αναφορά στην «αιμορραγία» που βιώνουν οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχείς εκροές καταθέσεων.

Στο μεταξύ, με ημερήσια χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα κινείται η ελληνική τραπεζική αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», που με την βοήθεια έμπειρων τραπεζικών πηγών ερμηνεύει την απόφαση της ΕΚΤ για τον έκτακτο μηχανισμό ELA και αναλύει τα πιθανά σενάρια και τις μετέπειτα κινήσεις της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έμπειρες τραπεζικές πηγές ερμηνεύοντας τη στάση της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι είναι «ανοίξτε και βλέπουμε, εδώ είμαστε» και εξηγούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ θα κάνει λογαριασμό στο τέλος κάθε ημέρας και θα καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος, τουλάχιστον όσο υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΑΚΗ

Ενώ τα βλέμματα του πλανήτη βρίσκονται στραμμένα στην Ελλάδα, περιμένοντας να παιχτεί επιτέλους η τελευταία πράξη του δράματος της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, εκατοντάδες πολίτες της χώρας στρέφουν το δικό τους βλέμμα στην Αυστραλία, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

Στη συζήτηση γι’ αυτήν την διαρροή εγκεφάλων (brain-drain) που έχει κάνει επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας να καταφτάνουν σε συνθήκες απόγνωσης στην Αυστραλία, μπήκε αυτές τις μέρες και το ABC, καταγράφοντας ιστορίες μεταναστών και παρουσιάζοντας στο ευρύτερο κοινό της Αυστραλίας, μία κατάσταση που η ελληνική παροικία γνωρίζει καλά, καθώς υποδέχεται καθημερινά αυτόν τον πληθυσμό. Μιλώντας στο ABC, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, περιέγραψε ένα κύμα μετανάστευσης σε επίπεδα που η παροικία είχε να δει από την δεκαετία του ’70, λέγοντας ότι στα γραφεία της Κοινότητας καταφθάνουν κατά χιλιάδες επιστολές Ελλήνων που ζητούν βοήθεια.

Ο “Νέος Κόσμος” επικοινώνησε με τον κ. Παπαστεργιάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφθάσει στην Αυστραλία γύρω στους οκτώ χιλιάδες νέοι μετανάστες από την Ελλάδα, εκ των οποίων σχεδόν τρεις χιλιάδες βρίσκονται στην Μελβούρνη. Πολλοί από αυτούς είναι υπήκοοι, άνθρωποι οι οποίοι λείπουν από την Αυστραλία 20 ή 30 χρόνια και έχουν περιορισμένους δεσμούς με το επιχειρηματικό και κοινωνικό δυναμικό της χώρας. Η Κοινότητα καλείται, ως εκ τούτου, να συνδράμει σε αυτούς τους ανθρώπους, απαντώντας στις ανάγκες τους.

Ειδικά ο γραμματέας της Κοινότητας, Κώστας Μάρκος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους νέους μετανάστες, καθώς αφιερώνει κάθε εβδομάδα περισσότερες από 20 ώρες στα προβλήματά τους, απαντώντας σε απορίες και βοηθώντας τους νεοφερμένους να βρουν τον βηματισμό τους μέσα στην νέα χώρα.

Αυτή η εμπειρία έχει δώσει στην Κοινότητα το “προνόμιο” να δει από μέσα τις επιπτώσεις της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία στους ανθρώπους της. Και είναι υπό αυτό το πρίσμα που οδηγήθηκε στην απόφαση να στείλει επιστολή έκκλησης στην Αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

“Η Αυστραλία πρέπει να παίξει έναν ρόλο”, λέει ο κ. Παπαστεργιάδης. “Πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή έχουν άμεση επίπτωση στην Ελλάδα, καθώς την έχουν καταστήσει χώρο υποδοχής προσφύγων, ενώ και το κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα επηρεάζει την οικονομία της Αυστραλίας. Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου. Πρέπει η Αυστραλία, ως μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να πιέσει για την αναδιάρθρωση του χρέους. Και παράλληλα, πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους στην ανεύρεση θέσεων εργασίας”. Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε, ως παράδειγμα την διοργάνωση, προ τριετίας της “Work Expo” που είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή 20 χιλιάδων αιτήσεων για εργασία στην Αυστραλία.