Ανατροπή της ελληνικής πολιτικής για το Σκοπιανό φοβάται ο Γιώργος Κουμουτσάκος

koumoutsakosΟ Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

« Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης και των συνομιλιών που είχε ο κ. Κοτζιάς στα Σκόπια φαίνεται να συνιστούν προανάκρουσμα ανατροπής από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της έως τώρα ακολουθούμενης από τη χώρα μας πολιτικής στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά δημιουργούν σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που ο κ. Κοτζιάς οφείλει άμεσα να απαντήσει στη Βουλή των Ελλήνων, την οποία επίμονα αποφεύγει :

* Εγκαταλείπει την έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική από τη χώρα μας αναζήτησης λύσης με σύνθετη ονομασία και εφαρμογή έναντι όλων (erga omnes);

* Εγκαταλείπει την πολιτική που επετεύχθη με την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008, που θέτει τη λύση της ονομασίας ως προϋπόθεση της ενταξιακής προοπτικής των Σκοπίων στους Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς ;

* Τι πιστεύει για το ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας» που επίμονα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση Γκρούεφσκι για να δυναμιτίζει κάθε προοπτική επίλυσης; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί; Και πάντως είναι απαράδεκτο να αναφέρεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος σε θέμα εθνικής ταυτότητας στα Σκόπια.

* Ποιος ασκεί διαχρονικά, επίμονα και προκλητικά αλυτρωτική πολιτική;

Για όλα αυτά, και πολλά άλλα, ερωτήματα χρειάζονται ξεκάθαρες, επίσημες απαντήσεις. Τώρα. Πριν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας βάλει σε επικίνδυνους δρόμους και στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. »

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ερώτηση

Προς: τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

Θέμα: Συνομιλίες στα Σκόπια και πολιτική για το ζήτημα της ονομασίας

Ο Υπουργός των Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 τα Σκόπια και είχε εκτενείς συνομιλίες με την εκεί ηγεσία, δηλαδή την πανταχόθεν, εσωτερικά και διεθνώς αμφισβητούμενη ως προς την αξιοπιστία και δημοκρατικότητά της, Κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Στις συναντήσεις αυτές, όπως καταγράφεται στα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι ο κ. Κοτζιάς συζήτησε με τους συνομιλητές του στα Σκόπια το σύνολο των διμερών ζητημάτων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας.

Έχοντας διαβάσει με προσοχή τις δηλώσεις του μετά τις εν λόγω συναντήσεις, πιστεύουμε ότι πρόκειται για προανάκρουσμα ανατροπής της έως τώρα υποστηριζόμενης πολιτικής της χώρας μας, καθώς ο κ. Κοτζιάς:

* Δεν ανέφερε το παραμικρό για ανάγκη επίτευξης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία να ισχύει έναντι πάντων (εφαρμογή erga omnes).

* Δεν ήταν σαφής, το αντίθετο μάλιστα, ήταν σκόπιμα ασαφής για το εάν η λύση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

* Δεν ανέφερε το παραμικρό για τον αλυτρωτισμό που εμπεριέχει από πλευράς Σκοπίων η διαιώνιση του ζητήματος της ονομασίας και η εκ μέρους τους προκλητική αμφισβήτηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

* Ήταν προβληματικά ασαφής για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας που διαχρονικά χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση Γκρούεφσκι για να τορπιλίζεται η προοπτική προόδου των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

* Δεν ήταν σαφής για το ποιο θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η διαπραγμάτευση για το όνομα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

* Ισχύει ή όχι η ελληνική θέση περί αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και εφαρμογή erga omnes;

* Ισχύει ή όχι η πολιτική λογική της ομόφωνης απόφασης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι του 2008, ότι κάθε πρόοδος της πορείας των Σκοπίων προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ προϋποθέτει λύση του ζητήματος της ονομασίας;

Υπενθυμίζεται ότι σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έχει επιβεβαιώσει αυτήν την προσέγγιση, εξαρτώντας την περαιτέρω ευρωπαϊκή προοπτική και ενταξιακή πορεία των Σκοπίων από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

* Θα αλλάξει στάση ως προς αυτό η Ελλάδα στα επόμενα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ;

* Πως αντιμετωπίζεται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψή σας στα Σκόπια, η αλυτρωτική πολιτική που – με όχημα την ονομασία – αναπτύσσεται διαχρονικά από την γείτονα χώρα;

* Είναι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής των Σκοπίων, που «εργαλειοποιείται» από την Κυβέρνηση Γκρούεφσκι για να εμποδίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων;

* Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί -και πάντως είναι απαράδεκτο- να αναφέρεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος σε θέμα εθνικής ταυτότητας στα Σκόπια;

* Ποιο είναι το ακριβές πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το όνομα που προτίθεται να ακολουθήσει;

* Εγκαταλείπεται το πλαίσιο των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών;

* Υπάρχει προοπτική αξιοπιστίας και μακρόπνοης δεσμευτικότητας των συνομιλιών με την Κυβέρνηση Γκρούεφσκι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές