Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ: Στο ευρώ ακόμα η Ελλάδα, έτοιμοι να βοηθήσουμε

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης ξεκίνησαν Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις δηλώσεις τους μετά το Eurogroup των «18». Αμφότεροι επισήμαναν παράλληλα πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα στη δύσκολη κατάσταση στην οποία πιθανώς θα εισέλθει στις επόμενες ημέρες.

Η Ευρωζώνη θα «κάνει τα πάντα για να αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης» της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενώπιον των δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι οι αναλήψεις από τις τράπεζες ήταν εξαιρετικά μεγάλες τις προηγούμενες ημέρες, και η κατάσταση σήμερα κορυφώθηκε.

«Πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην Ευρωζώνη» σημείωσε, γεγονός το οποίο υπογράμμισε κατηγορηματικά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα για κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί κάθε ανησυχία στις οικονομικές αγορές, ο Σόιμπλε επισήμανε πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και κομμάτι της Ευρώπης και οι οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτήν τη δύσκολη φάση.

Αποφασίσαμε σήμερα ότι δεν θα παρατείνουμε το δεύτερο πρόγραμμα, δεν αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δήλωσε για να προσθέσει «δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε πράξει-δεν γνωρίζουμε τους κανόνες».

Επισήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εξέπληξε τους πάντες, σημειώνοντας πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα και προβλέποντας πως είναι πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση τις προσεχείς ημέρες.

Και στο σημείο αυτό επισήμανε πως «είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε δύσκολη κατάσταση».

Ως προς τα επιμέρους θέματα, επισήμανε πως θα αντιμετωπιστούν βήμα-βήμα. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα όταν θα έχουν πάρει τις αποφάσεις τους θα πρέπει σε συνεργασία με τους θεσμούς να προσπαθήσουν να λύσουν κάποια θέματα, ανέφερε.

«Η έκπληξη και η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι καλή ημέρα σήμερα, όμως είμαστε αποφασισμένοι και σε δύσκολους καιρούς να πράξουμε τα απαραίτητα. Και στις κρίσεις συνήθως η Ευρώπη ενισχύεται» κατέληξε.

Ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωζώνη κινείται ήδη για την θωράκισή της έστειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι στο Eurogroup συζητήθηκαν η εκπνοή του προγράμματος και οι όποιες παρενέργειες.

Μίλησε για την ισχυρή αποφασιστικότητα όλων να ενισχύσουν την Ευρωζώνη. «Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν την κρίση» ανέφερε για να προσθέσει ότι όλοι οι υπουργοί θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για τη διατήρηση και ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το Eurogroup παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα πάρει μέτρα προς το συμφέρον της ίδιας και όλης της Ευρωζώνης, δήλωσε εκφράζοντας ετοιμότητα των θεσμών να στηρίξουν την Ελλάδα και το λαό της εάν χρειαστεί μετά την εκπνοή του προγράμματος.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε συγκεκριμένα ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των θεσμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τόνισε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το Eurogroup παρακολουθεί από κοντά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και πως αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.

Επισήμανε σε σχετικές ερωτήσεις πως η κατάσταση θα ήταν πιθανώς πιο εύκολη εάν το δημοψήφισμα είχε εξαγγελθεί νωρίτερα ή εάν η εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν υπέρ της υποστήριξης των προτάσεων. Προσέθεσε, όμως, και πάλι -όπως και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει νωρίτερα- ότι η ελληνική Βουλή μπορεί να λάβει ακόμη «μία σοφή θέση, και ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μία διαφορετική πολιτική κατάσταση».

Πάντα λέμε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Όμως, επανέλαβε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη που αποχώρησε από τις συνομιλίες το βράδυ της Παρασκευής, είναι εκείνη που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και τώρα στο τραπέζι δεν έχουμε κάτι απτό».

Πάντα λέμε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup ως προς το ενδεχόμενο νέων συζητήσεων. Όμως, επανέλαβε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη που αποχώρησε από τις συνομιλίες το βράδυ της Παρασκευής, είναι εκείνη που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και τώρα στο τραπέζι δεν έχουμε κάτι απτό».

Ερωτηθείς γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποχώρησε μόνος του.

Μετά τη λήξη της συνάντησης των «18», ο ιρλανδός υπουργός ΟικονομικώνΜάικλ Νούναν δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα στην Ελλάδα.

«Η Δευτέρα θα μπορούσε να είναι αργία για τις τράπεζες» είπε.

Ο Πίτερ Κάζιμιρ, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποχώρησε από τη συνάντηση. «Το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείψαμε την Ελλάδα» δήλωσε.

Ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε από την πλευρά του πως «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι διόλου αναπόφευκτη» και πως «η Αθήνα δεν έχει βγει από το ευρώ». Υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και επίκεινται λήξεις προθεσμιών αποπληρωμής που θα δούμε αν θα τηρηθούν, «όμως δεν υπάρχει ενόψει καμιά έξοδος» πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ