Νέα επιστολή Τσίπρα για μικρή παράταση στο Πρόγραμμα – Κλειστές Τράπεζες -XAA

Capital controls: Κλειστές για μια εβδομάδα οι τράπεζες – Κλειστό και το Χρηματιστήριο αύριο - Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε λίγο

– Συνεχίζεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
– Από την… πίσω πόρτα έφυγαν Λαφαζάνης, Κατρούγκαλος και Καμμένος
– Κλειστές τράπεζες από αύριο και για έξι εργάσιμες και capital controls
– Mega: Πληροφορίες πως το όριο των αναλήψεων θα είναι 50 με 60 ευρώ
– Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον αύριο δεν θα γίνονται αναλήψεις ούτε από τα ΑΤΜ
– Διάγγελμα Τσίπρα: Οι καταθέσεις και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες
– Κλειστό αύριο και το Χρηματιστήριο!
– Ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος της ΕτΕ, Λούκα Κατσέλη
– Πέφτει το ευρώ

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την οικονομία με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να αποφασίσει την επιβολή capital controls και να είναι κλειστές για μια εβδομάδα οι τράπεζες.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, που αποτελεί εισήγηση το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του αργά το βράδυ, αφού κατηγόρησε τόσο την ΕΚΤ που δεν αύξησε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές Τράπεζες, αλλά και το Eurogroup που δεν δέχθηκε μικρή παράταση της Συμφωνίας ώστε να διεξαχθεί το Δημοψήφισμα.

“Η απόφαση του Eurogroup, που απέρριψε το αίτημα παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας για λίγες ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί εκβιασμό του λαού, εν όψει του δημοψηφίσματος”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε νέα δήλωσή του. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι επανέλαβε το αίτημά του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΕ και τους 18 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ζητώντας να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει την απάντηση των εταίρων μας “ακόμα και απόψε το βράδυ”.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, το ύφος της ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, ύφος επικριτικό για τους ευρωπαίους εταίρους τους οποίους κατηγόρησε ότι το μόνο που θέλουν είναι να εμποδίσουν το Δημοψήφισμα.

Πάντως, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών μετά από εισήγηση που έκανε πριν λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή αποφασίσθηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρη την εβδομάδα (έως τις 6 Ιουλίου). Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ θα είναι έως 100 ευρώ, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένες και πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες θα ανακοινωθούν αργότερα απόψε, καθώς θα εξειδικευτούν κατά τις συνεδριάσεις των ΔΣ των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής.

Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβληθεί τραπεζική αργία θα υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το βράδυ της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, φτάνοντας στο υπουργείο είπε: «Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναμένεται να εκδηλωθεί πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου μπαράκ Ομπάμα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και εταίρων.