Σαμαράς: Η πρόταση για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από το ευρώ

Αθήνα

Η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την τεταμένη συζήτηση στη Βουλή.

Η ομιλία του διακόπηκε ωστόσο έπειτα από «εξέγερση» των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι κάλεσαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατέβει από τα έδρανα, υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός της απαγορεύει να μιλά ως βουλευτής και ταυτόχρονα να προεδρεύει της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς κατέβηκε λίγο αργότερα από το βήμα. «Δεν είσαι δικτάτορας, είσαι πρόεδρος της Βουλής» είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχτηκε το λάθος της κατέβηκε τελικά από το προεδρείο, οπότε ο κ. Σαμαράς επανήλθε.

Ο τέως πρωθυπουργός δήλωσε πως το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι αν θα επιλέξουμε ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την πρόταση των δανειστών, αλλά αν θα πούμε «ναι» ή «όχι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ.

Τόνισε ακόμα ότι το δημοψήφισμα αφορά  μια πρόταση «που δεν υπάρχει πια». «Παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν υπάρχει, η διαπραγμάτευση έκλεισε, έβγαλαν την Ελλάδα από το δωμάτιο του Eurogroup, δεν υπάρχει αντικείμενο στο δημοψήφισμα» είπε.

Αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τορπίλισε  τη διαπραγμάτευση» ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τις λέξεις «απίστευτη ασυναρτησία, φαιδρότητα, ακρισία και επιπολαιότητα».

Η αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα που προτείνει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με αυτοκτονία, είπε, και χαρακτήρισε ασαφές το ερώτημα, εκτιμώντας πως άλλοι θα ψηφίσουν «όχι» για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και άλλοι για να φύγει.

«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι αθετεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, καθώς αντί να προσφέρει 11 δισ. ευρώ σε παροχές, όπως είχε υποσχεθεί, προτείνει μέτρα 8 δισ.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προβλέπουν οκτώ φορές περισσότερα μέτρα από το «mail Χαρδούβελη», είπε ο κ. Σαμαράς.

Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση «ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών» και ότι η πρότασή της «διαφέρει ελάχιστα» από την πρόταση των θεσμών.

Σχολιάζοντας τις ουρές σε ATM και σουπερμάρκετ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης γονατίζουν τη χώρα «χωρίς να έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο».

Δήλωσε πως το κόστος της αδράνειας της κυβέρνησης τους τελευταίους πέντε μήνες ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μπορεί να αποδείξει.

«Κάνατε τη χώρα Ζάμπια σε πέντε μήνες» είπε και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας δεν διαχειρίζεται κανένα πρόβλημα, ο Τσίπρας είναι το πρόβλημα».

Διερωτήθηκε ακόμα πώς η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα χρέη της εντός της χώρας. «Χωρίς να πάρετε κανένα μέτρο βυθίσατε τη χώρα στην ύφεση με την ανασφάλεια που δημιουργήσατε…. Τα κάνατε μαντάρα» είπε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο δημοψηφίσματος λόγω της νωπής εντολής που έλαβε από το λαό. «Τι έγινε η νωπή εντολή; Μπαγιάτεψε; Συνεχώς ψέματα».

«Το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Δεν πρέπει να γίνει αυτό. Εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί το όχι που εσείς προτείνατε ισοδυναμεί με αυτοκτονία, με έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη» τόνισε.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι διχάζει το λαό ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία και σε μια απόλυτη καταστροφή. «Εκπροσωπείτε το λόμπι της δραχμής. Αυτοί θα πλουτίσουν σε βάρος του λαού. Το δημοψήφισμα είναι μια βιβλική καταστροφή, ένας Αρμαγεδώνας» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να ματαιώσουν «το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάνει την Ελλάδα Ζάμπια και Βενεζουέλα… Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι να μην περάσει αυτό το πραξικόπημα».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός είπε: «Θα γίνετε κ. Τσίπρα ένα παρελθόν που όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα».

Newsroom ΔΟΛ