Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών, για να ξέρουν οι Ελληνες

  • Κίνηση-έκπληξη από την Κομισιόν
  • Δίνει αύριο συνέντευξη τύπου ο Γιούνκερ στις 13:45
  • Εδωσε στη δημοσιότητα την τελική πρόταση των δανειστών
  • Περιλαμβάνει μέτρα, χρηματοδότηση και βιωσιμότητα χρέους
  • «Οι Ελληνες εγκατέλειψαν τις συνομιλίες στις 26 Ιουνίου», αναφέρει
  • Η πρόταση έκανε αποδεκτό και το 13% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
  • Μοσκοβισί: Η πόρτα
  • Την πρόταση δημοσίευσε η Κομισιόν με το συνοδευτικό κείμενο:

    «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

    Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

    Μάλιστα, σε αυτή τη νέα πρόταση όπως δημοσιεύεται γινόταν αποδεκτό το 13% στα ξενοδοχεία, κάτι που έδειχνε παραχώρηση από πλευράς δανειστών καθώς η αρχική τους απαίτηση έκανε λόγο για 23%.

    Αναλυτικά η τελευταία πρόταση των δανειστών όπως αποφασίστηκε το βράδυ της 26ης Ιουνίου

    Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ μέσω του Twitter ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση της πρότασης των δανειστών ήταν «απροσδόκητη», ενώ λίγο αργότερα αναλύοντας την τόνιζε ότι η μόνη διαφορά είχε να κάνει με την φορολογία 13% στα ξενοδοχεία και δεν περιλαμβάνει άλλες μεγάλες αλλαγές. Kάτι με το οποίο συμφώνησε και ο δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον ότι αυτή είναι η μόνη αλλαγή.

    Συνέντευξη Τύπου του Γιούνκερ την Δευτέρα

    Έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Η συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 13:45 (ώρα Ελλάδας).

    Κατά την ενημέρωση που θα παράσχει, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις των θεσμών και να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική κρίση.

    Μάλιστα, την πρόταση των θεσμών ο κ. Γιούνκερ την ανέβασε και στο Twitter του, στα ελληνικά, «με την φράση Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας».

    Μοσκοβισί: Η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή με βάση τις νέες προτάσεις της Κομισιόν

    Ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα έγραψε στο twitter πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ και ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις πάνω στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν.

    Πηγή: Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών, για να ξέρουν οι Ελληνες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/214259/gioynker-ayti-einai-i-protasi-ton-thesmon-gia-na-xeroyn-oi-ellines#ixzz3eMyn1u1r