Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα σήμερα

Λίγη ώρα μετά τη λήξη του Eurogroup και τις συνεντεύξεις που έδωσαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την ανακοίνωση της συμβουλίου των 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωώνης, που έλεγε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του ευρώ, η Liberation μεταδίδει κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει την Κυριακή να προχωρήσει σε Capital Controls.

Επειτα από τις εξελίξεις στο Eurogroup το Σάββατο, σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Η τηλεδιάσκεψη γίνεται στη σκιά της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου απορρίφθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει την Τρίτη.

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει για την παροχή ρευστότητας, μέσω του ELA, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από το κοινό ανακοινωθέν των 18 του Eurogroup στο οποίο τονιζόταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ δεν έλειψαν και οι ψίθυροι για ελέγχους κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών.

Τις προηγούμενες ημέρες, με δηλώσεις του, ο Μάριο Ντράγκι είχε διαβεβαιώσει για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών για όσο η Αθήνα βρίσκεται σε πρόγραμμα.