Λιου σε Τσίπρα: Δεσμεύσου για μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις απαιτήσεις των πιστωτών όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο Τζακ Λιου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να δείξει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και όλες οι πλευρές να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που έγινε χθες γνωστή και έχει να κάνει με την επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ και ο Ελληνας πρωθυπουργός εδώ και καιρό για τις δραματικές εξελίξεις στις τράπεζες.

Την αποκάλυψη έκανε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης, Ιγνατίου, αναφέροντας ότι πηγές του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μέσω email, ανέφεραν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου είχαν συχνή επικοινωνία  στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Από το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι «Ο Τζακ Λιού συνομίλησε αρκετές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το  αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Ελλάδα να συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τον προγραμματισμό τραπεζικής αργίας και ελέγχου κεφαλαίων όπως απαιτείται».

Σύμφωνα με άρθρο του εκδότη της “Greek News” ομογενή δημοσιογράφου Απ. Ζουπανιώτη, κοινός τόπος των μηνυμάτων που εστάλησαν από την αμερικανική ηγεσία προς όλους τους εμπλεκομένους είναι «στο πλαίσιο της προετοιμασίας μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» να εργαστούν για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση, που να διασφαλίζει από τη μία πως η Ελλάδα θα υιοθετήσει δύσκολα μέτρα και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα την βάλουν σε πορεία ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης κι από την άλλη, στο ίδιο πλαίσιο της προετοιμασίας μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, να υπάρξει συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ο κ. Λιού προσφέρθηκε να παραμείνει σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, μία φράση που παραπέμπει σε συνέχιση της αμερικανικής εμπλοκής.