Μετά τη Βρετανία, ήπια προειδοποίηση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους αμερικανούς

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Πηγή:Greeknewsonline.gr

Προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν στην Ελλάδα, απευθύνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εφιστώντας τους την προσοχή «στην πιθανότητα διακοπής των τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και εξυπηρέτησης από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ATM , σε όλη την Ελλάδα» λόγω των εξελίξεων στην οικονομία της χώρας.

Το «μήνυμα ασφαλείας» – όπως αποκαλείται αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, και αναφέρει ότι σύμφωνα με ντόπια και διεθνή μέσα, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και υπάρχει επίσης η πιθανότητα ελέγχων κεφαλαίων πριν ανοίξουν εκ νέου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενθαρρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν μαζί τους περισσότερους από έναν τρόπους πληρωμής (μετρητά, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες)   και να βεβαιωθούν ότι έχουν «αρκετά μετρητά ώστε να καλύψουν επείγοντα περιστατικά και απρόβλεπτες καθυστερήσεις».

Τους συνιστά επίσης να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αποφεύγουν πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς μπορεί να υπάρξουν βίαια περιστατικά. Κι αν βρεθούν πολύ κοντά σε μία διαδήλωση να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και να αναζητήσουν κάλυμμα», καθώς, όπως σημειώνει, ακόμη και διαδηλώσεις με ειρηνική πρόθεση μπορούν να εξελιχθούν σε συγκρουσιακές και να καταλήξουν σε βία.

Η φετινή τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα αυξημένη και οι αφίξεις το πρώτο τετράμηνο του αυξήθηκε κατά 56,6%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΤΕ.