ΗΠΑ: να υπάρξει προετοιμασία για κάθε έκτακτη ανάγκη

Δηλώσεις για την ελληνική κρίση έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ενθάρρυνε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές και πρέπει να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη, παραμένοντας στην Ευρωζώνη.Σημείωσε, πάντως, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει προετοιμασία για κάθε έκτακτη ανάγκη. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η συνεργασία με την ΕΚΤ και άλλους οργανισμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι το ζήτημα της Ελλάδας αφορά πρωταρχικά την Ευρώπη.

Τόνισε ότι η ελληνική κρίση δεν θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ΗΠΑ, αλλά ανέφερε ότι μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι εάν δεν καταγράφεται ανάπτυξη στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι παίρνει σοβαρά το θέμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν υπερβολικές αντιδράσεις.

«Για τον αμερικανικό λαό, δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στο σύστημα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου.

«Φυσικά, είναι πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό και μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης» σημείωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας με σοβαρότητα, αλλά δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει «υπερβολικές αντιδράσεις»· πρόσθεσε ότι οι αγορές έχουν ως τώρα αξιολογήσει κατάλληλα τους κινδύνους που διαβλέπουν.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να παροτρύνουν όλες τις πλευρές να βοηθήσουν να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.«Η μη-πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Έλληνες  θέτει σε λειτουργία μια παλιά και παγιωμένη διαδικασία στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.» Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης στη βάση αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και απαιτούμενης χρηματοδότησης ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε σειρά συνομιλιών με ευρωπαίους αξιωματούχους την Τρίτη, στους οποίους είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μην προκαλέσει η ελληνική κρίση την κατάρρευση της σταθερότητας των αγορών.

Ο Τζακ Λιού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Στις συνομιλίες που είχε, ο Λιού «σημείωσε τη σημασία του να ληφθούν τα απαραίτητα βήματα για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας» και είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.