Νέο Eurogroup την Τετάρτη, απορρίφθηκε παράταση του προγράμματος

Αθήνα

Ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Την Τετάρτη στις 12:30 θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις εξετάσει.Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι κοντύτερα σε εκείνες των Θεσμών.

Το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης ίσως έχει σκληρότερους όρους.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι απορρίφθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της δανειακής σύμβασης. «Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», δήλωσε.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η αδύνατη η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει σήμερα, Τρίτη, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», είπε.

Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, επί τάπητος τέθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση μέχρι να εγκριθεί νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter ότι παράταση του προγράμματος και κούρεμα δεν είναι δυνατά, ενώ για την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα του ESM ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες (έγκριση από κοινοβούλια κ.λπ.)