«Αν μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της με λέξεις»

​Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει ξεκινήσει. Οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας μέσα σε ένα κλίμα αγωνίας, ανασφάλειας, και φόβου για το αύριο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και όλοι αναμένουν τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Σ’ αυτό το κλίμα, το CNN σε άρθρο του υποστηρίζει ότι «αν και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι υπό αμφιβολία, θα έχει μια μόνιμη θέση στη γλώσσα της Ευρώπης».

Άλλωστε όπως λέει η ίδια η λέξη «Ευρώπη» είναι ελληνική, θυμίζοντας ταυτόχρονα και τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία.

Ποιες είναι όμως οι πέντε ελληνικές λέξεις χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ζήσει η Ευρώπη;

cnn.jpg

Δημοκρατία

Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα λίγο πολύ έχει τη «μητρότητα» των λέξεων που είναι απαραίτητες για να διοικείται μία ελεύθερη χώρα. Και οι 28 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι δημοκρατίες.

Πολιτική

Αν και υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν μικρή εξουσία στις υποθέσεις των μεμονωμένων χωρών- μελών, οι οποίες κυβερνώνται από τα δικά τους πολιτικά κόμματα.

Ηθική

Χωρίς αυτή, υπάρχει περιθώριο για διαφθορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από τις λιγότερο διεφθαρμένες στον κόσμο, σύμφωνα με το transparency.org. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία ήταν στις 20 κορυφαίες πέρσι. Η Ελλάδα όμως είναι 69η στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαφθορά.

Φοβία

Υπάρχει αρκετός φόβος για το τι θα συμβεί στη συνέχεια σε αυτό το οικονομικό δράμα της Ελλάδας. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το τι θα ήταν καλύτερο για τις αγορές, τον ελληνικό λαό ή και τις δύο πλευρές.

Πληθώρα

Η ευρωζώνη είναι γεμάτη από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία με οικονομίες που είναι ισχυρές και ευημερούν, δίνοντας δύναμη στο ευρώ. Αλλά η ευημερία δεν είναι κοινή σε όλη την ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και σίγουρα η Ελλάδα έχουν δει το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών να πέφτει από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.