Οι εξελίξεις “τρέχουν” μετά το ηχηρό “Όχι”

H Μεγάλη νίκη του ΟΧΙ έναντι του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που αφορούσε στην πρόταση των δανειστών, προκάλεσε καταιγιστικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος. Στο εσωτερικό, ηχηρή ήταν η παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και η ανάθεση της μεταβατικής προεδρίας στον χρησθέντα αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Μεϊμαράκη,

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του ζήτησε ενότητα και την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και αμέσως μετά μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το συζητήσει μαζί του. Αποφασίσθηκε η συνεδρίαση να γίνει στις 10.00 σήμερα το πρωί. Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσώπήσει ο κ. Μεϊμαράκης.

Στο εξωτερικό, το βράδυ θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ το πρωί θα έχουν τηλεδιάσκεψη οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι εξάλλου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία θα κριθεί το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Η Ελλάδα ζητά αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ELA, πιθανό είναι όμως η ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής.

Τη Δευτέρα, επίσης, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί την Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει, με τη σειρά του, την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα.

Πάντως, ενώ το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας είναι ενθουσιώδες, χιλιάδες κόσμου να ξενυχτούν πανηγυρίζοντας  στο Σύνταγμα, στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο χώρο των ηγετών των 18χωρών-μελών της Ευρωζώνης, επικρατούν μεγάλες επιφυλάξεις. Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, κράτησε αποστάσεις και εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε λυπηρό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο. Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Εξάλλου, διμερή συνάντηση θα έχουν αύριο το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το “όχι” του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης, δηλαδή στο Euroworking Group.

Τέλος, αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

*Η φωτογραφία της πρώτης σελίδας είναι του ανταποκριτή της Panhellenic Post Τάσου Χριστοδουλίδη.