Συμφώνησαν σε βασικά σημεία οι πολιτικοί αρχηγοί- Ορκίζεται ο Τσακαλώτος ΥΠΟΙΚ.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 7 ωρών οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην του Γραμματέα του ΚΚΕ- συμφώνησαν σε βασικά σημεία της βάσης διαπραγμάτευσης που θα παρουσιαστεί αύριο στο Eurogroup.

Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος καθαρογράφεται και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγη ώρα.

Στο κείμενο αναφέρεται και ότι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος αποτυπώνει τη βούληση του Ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως νέος υπουργός Οικονομίας στη θέση του παραιτηθέντος κ. Βαρουφάκη.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, σύμφωνα με το  Reuters, που επικαλείται ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο αντικαταστάτης θα είναι Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ανακοίνωση του νέου υπουργού Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Γ. Σακελλαρίδης:

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του».

Πραγματικά συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις από το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος! Μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μία ακόμη ηχηρή παραίτηση από τον υπουργό Οικονομικών Γιαν(ν)η Βαρουφάκη, όπως την εξήγγειλε από το προσωπικό του Tweet και μένει, πλέον, να επιβεβαιωθεί από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο κ. Βαρουφάκης αφήνει στο twett να φανεί ολοκάθαρα ότι ο κ. Τσίπρας είναι σύμφωνος πως η απομάκρυνσή του από το Υπουργείο “μελλοντικά θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας”.

“Αφήνω σήμερα το υπουργείο Οικονομικών”, έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης και εξηγεί τους λόγους στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Δείτε το tweet:

“Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην ιστορία σαν μία μοναδική στιγμή, όπου ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος, ύψωσε το ανάστημά του ενάντια στα δεσμά του χρέους”, έγραψε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, έγινα γνώστης της προτίμησης συγκεκριμένων υπουργών του Eurogroup, να απουσιάζω από τις συνεδριάσεις. Μία ιδέα που ο πρωθυπουργός, έκρινε ότι μελλοντικά θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτόν τον λόγο, αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα”.

πηγή:enikos.gr

Minister No More!The referendum of 5th July will stay in history as a unique moment when a small European nation rose up against debt-bondage. Like all struggles for democratic rights, so too this historic rejectio…

ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η αποχώρησή του από το υπουργείο γίνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Η σχετική ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη αναφέρει τα εξής:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

»Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

»Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

»Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

»Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

»Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

»Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!».

ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παραίτησή του” έγραψε το αμερικανικό Fox News, “Ελλάδα: ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την απόλυσή του” έγραψε η γαλλική Le Point.

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης παραιτείται γιατί «κάποια μέλη της ευρωζώνης τον θεωρούν ανεπιθύμητο” ήταν το έκτακτο του Euronews.

“Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές” έγραψε η Le Soir, με τη Monde να στέλνει ένα… “ξερό” έκτακτο, μεταδίδοντας απλά την είδηση της παραίτησης του Γ. Βαρουφάκη, όπως και η Liberation.

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι παραιτείται, κατηγορώντας τους εταίρους του της ευρωζώνης πως «διεκδικούσαν την απουσία του»”, ήταν ο τίτλος του BBC, ενώ ο Guardian έγραψε: “Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε παρά το Όχι στο δημοψήφισμα”.