Σύνοδος Κορυφής: Τη Δευτέρα με διετές σκληρό Μνημόνιο ή GREXIT

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά από πολύωρη σύσκεψη του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

Οι εταίροι αναμένουν «λεπτομερέστατες» προτάσεις από ελληνικής πλευράς έως την Πέμπτη για ένα τρίτο, πολυετές πρόγραμμα. Όπως τονίστηκε, την Κυριακή είναι «η τελική προθεσμία» και το «μαύρο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί». Επίσης, το Μνημόνιο θα προβλέπει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με προαπαιτούμενα και θα είναι, ουσιαστικά, “προτάσεις Γιούγκερ συν”.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις των ηγετών:

1. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μέχρι την Κυριακή θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την Ελλάδα, η οποία στο μεταξύ πρέπει να υποβάλλει λεπτομερές διετούς (;) διάρκειας Μνημόνιο, με όρους βαρύτερους εκείνου που εξέπνευσε, και, μάλιστα, με προαπαιτούμενα μέτρα που σημαίνει, πρώτα διαρθρωτικές αλλαγές και μετά χρήμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα περιμένει μέχρι την Πέμπτη τις ελληνικές προτάσεις, προκειμένου να εξετάσει η Γερμανία εάν θα υπάρξει βάση για να συζητηθεί και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, που όπως είπε θα είναι πολυετές.

2. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι “κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται”. “Έχουμε ετοιμάσει σενάριο για Grexit” είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας πως έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν θα επιθυμούσε μία τέτοια εξέλιξη.

3.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης. Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις.

Ως προς το βασικό ελληνικό αίτημα της άμεσης ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

4.”Το διακύβευμα είναι να γνωρίζουμε την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση εναπόκειται στους Έλληνες”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ωστόσο,  ο Έλληνες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε “χαρούμενος” ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων του συνειδητοποίησε ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα”…

“Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τις ελληνικές προτάσεις από την σύνοδο των πολιτικών αρχηγών με κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη” είπε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Το πλαίσιο αφορά σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη πλευρά ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ένα ισχυρό πακέτο, αλλά και μία συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.  Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο”.

“Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τις ελληνικές προτάσεις από την σύνοδο των πολιτικών αρχηγών με κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη” είπε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε: “Το πλαίσιο αφορά σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη πλευρά ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ένα ισχυρό πακέτο, αλλά και μία συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο”.

Αποφασίστηκε νέα κανονική Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή, δηλαδή και των 28 χωρών για την Κυριακή, ενώ μέχρι την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση θα έχει καταθέσεις ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για το νέο, τρίτο, Μνημόνιο.

Να σημειωθεί ότι από την άτυπη χθεσινή σύνοδο απουσίαζε η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ