ΗΠΑ: «Γεωπολιτικό λάθος» η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας

Ουάσινγκτον

Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι το να επιτρέψει χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα ήταν «γεωπολιτικό λάθος» έστειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση Ομπάμα.

Απηχώντας τις ανησυχίες του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου προειδοποίησε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επεσήμανε τη «βαθιά» απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συνέστησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συνέστησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )

Ο Λιου τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

«Υπάρχουν πολλές άγνωστες (επιπτώσεις) εάν η κατάσταση φθάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Λιου, όπως μεταδίδει το Reuters, «Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία… Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα».

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Mία συμφωνία άλλωστε για την Ελλάδα δεν είναι δυνατή, σημείωσε, εάν η Αθήνα δε λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και οι Ευρωπαίοι δε λάβουν «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά την ελάφρυνση του χρέους.

«Πιστεύω ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ‘περάσει’ νέα δημοσιονομικά μέτρα επιπροσθέτως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς να έχει μια ιδέα για τη βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο Λιου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε μπορούν να υποστηρίξουν ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας «χωρίς τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα».

«Δεν είναι ότι υπάρχουν πολλά νέα θέματα να αντιμετωπιστούν. Σε μία συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει απλά να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» επανέλαβε ο Λιου.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο» είπε. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη (να μπει σε) μια τροχιά όπου το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη στο μέλλον» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ