Στην Ευρωζώνη και στη Βουλή η ελληνική πρόταση με μέτρα 12 δισ. Ευρώ!

Αργά τη νύχτα το Mαξίμου με non paper έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς, στα οποία δεν υπάρχουν τα πολύ σκληρά μέτρα, αλλά ένα προσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμο προς το παρόν για το εσωτερικό της και τους πολίτες.

Βέβαια στο ίδιο non paper η κυβέρνηση στέλνει και ένα αγγλικό κείμενο, το οποίο στην επικεφαλίδα αναφέρει Greece: Prior Actions, το οποίο σημαίνει Ελλάδα: προαπαιτούμενες ενέργειες. Αυτό δείχνει πως ο κατάλογος με τα μέτρα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση δεν είναι όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά μόνο τα προαπαιτούμενα. 

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Σε μια διαφορετική γραμμή από την πρόταση προς τον ESM, κινείται η νέα πρόταση που εστάλη στις 10 μ.μ. στους θεσμούς και η οποία κατατέθηκε στις νομοθετικές υπηρεσίες της Βουλής.

Η ελληνική πρόταση έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στα χέρια των αρχών της Ευρωζώνης. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων, κατά πληροφορίες ύψους 12 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ «σημαντικό για τους Θεσμούς» προκειμένου να κάνουν την εκτίμησή τους.

Την παραλαβή της ελληνικής πρότασης από τις Αρχές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ, Μικέλ Ράινς, και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε λίγο νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να κάνει δηλώσεις, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο Μαξίμου βρέθηκε επί 3,5 ώρες και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η ελληνική πρόταση κατατέθηκε επίσης λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή προκειμένου την Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να λάβει γνώση η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 2 μετά το μεσημέρι.

Στις 08:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.

Σύμφωνα με το Mega, oι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να αποδέχεται μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τη σταδιακή του ΕΚΑΣ, ενώ δίνει μάχη για να υπάρχει σαφής αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Στο πεδίο του ΦΠΑ:

  • Στον συντελεστή του 13% αναμένεται να μείνουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%
  • Στο 13% φαίνεται ότι θα μείνουν και τα ξενοδοχεία
  • Από το 13% στο 23% πηγαίνει όπως όλα δείχνουν και η εστίαση
  • Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά (μένει να φανεί αν θα υπάρξει μιας κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησιά ή στους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα)

Στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό:

  • Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας)
  • Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις
  • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από ένα στοχευμένο επίδομα
  • Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα
  • Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%
  • Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.

Στο πεδίο της φορολογίας, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται:

  • Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
  • Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες
  • Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%
  • Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.

Στο Δημόσιο:

  • Έρχεται νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
  • Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

Περίοπτη θέση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχουν η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.

Newsroom ΔΟΛ