Μεγάλες διαρροές στην ψηφοφορία είχε η συγκυβέρνηση-Έχασε τη Δεδηλωμένη -Η Βουλή έδωσε την εξουσιοδότηση

Ψήφισαν 291 βοιυλευτές

ΝΑΙ 251

ΟΧΙ 32

ΠΑΡΩΝ 8

Η Βουλή έδωσε την εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή της Συμφωνίας.

  • Κατά την ψηφοφορία 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν είτε το «Οχι», είτε το «παρών» είτε την απουσία. Και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τελικώς.
  • Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών»:
    • Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης,
    • Η Αγλαΐα Κυρίτση
    • Η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
    • Οχι ψήφισε η Ιωάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ)
    • «Οχι» ψήφισε η Ελένη Ψαρέα (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Κατά την πρώτη ανάγνωση απόντες :
    • Ο Γιάνης Βαρουφάκης που βρίσκεται στην Αίγινα για τριήμερο με την σύζυγο και την κόρη του,
    • Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Ο Δημήτρης Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Απούσα και η Ραχήλ Μακρή (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Παρών οι:
    • Κώστας Λαπαβίτσας
    • Στάθης Λεουτσάκος (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Ο Γιάννης Σταθάς (ΣΥΡΙΖΑ)
    • Απούσα Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ)

    Κατά την δεύτερη ανάγνωση η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «Ναι», η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Νικόλαος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) ψήφισαν «Ναι».

  • Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Ο Αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αφού κατακεραύνωσε τα μέτρα που φέρνει για ψήφιση η Κυβέρνηση, αφού  πλειοδότησε για την καταστροφή που θα επιφέρουν, όπως είπε, στη Ναυτιλία, στον αγροτικό κόσμο και αφού “κατάπιε” κόκκινες γραμμές και νησιά ολόκληρα, είπε πως “με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε τα μέτρα”…

Παρούσα δήλωσε από βήματος ότι θα ψηφίσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

  • Σε ψήφο εμπιστοσύνης μετέτρεψε την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός

«Είναι ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης για μένα και την κυβέρνηση» είπε στη δευτερολογία του

  • Βόμβα Κωνσταντοπούλου: «Θα δηλώσω παρών»
  • Παρών από Στρατούλη, Αγλαΐα Κυρίτση, Λαφαζάνη, Γιάννης Σταθάς,, Θανάσης
  • ΟΧΙ από Γαϊτάνη,
  • «Μπαίνουμε σε ναρκοπέδιο», είπε ο Τσίπρας
  • Απίστευτο επεισόδιο Καμμένου-Τσίπρα για τα εξοπλιστικά

Περισσότερο ευθύς από τον Υπουργό Άμυνας , τη φορά αυτή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία παραδέχθηκε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγιναν λάθη και έκανε και εκείνος, αλλά ξεκαθάρισε πως πλέον εμπρός τους υπάρχει ένα ναρκοπέδιο που δεν μπορεί να αγνοήσει.

Εμφανώς καταβεβλημένος ο Αλέξης Τσίπρας και με τη φωνή του ίσα να βγαίνει, δήλωσε πως “από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και δεν έχω το δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχουν κύκλοι που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση. Αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και ούτε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ σημείωσε πως εξέλαβε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της. Παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα που πρότειναν είναι δύσκολο, αλλά ισχυρίστηκε πως για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση  του χρέους.

“Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να είναι στο χείλος του γκρεμού και να διαπραγματεύεται με επιμονή. Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνώντας με μαεστρία το ποιός έφερε την Ελλάδα “στο χείλος του γκρεμού”…

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι την εξουσιοδότηση που δίνει η ΝΔ στον υπουργό Οικονομικών τη δίνει και στον πρωθυπουργό, «γιατί εμείς όταν ήταν εθνικά αναγκαίο υπογράφαμε χωρίς αυτήν την εξουσιοδότηση».

«Είπατε ότι κανένας πρωθυπουργός δεν είχε δώσει τη μάχη που δώσατε εσείς. Πράγματι κανείς δεν έφτασε τη χώρα τρεις ημέρες πριν την χρεοκοπία» δήλωσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης με την Ευρώπη και το ευρώ. «Είναι καλά τα δημοψηφίσματα, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν πρέπει να γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους», είπε.

«Ναι μεν στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως; Υπάρχουν» συμπλήρωσε για να προσθέτει ότι «όχι μόνο δεν έπρεπε να προχωρήσετε στο δημοψήφισμα, έπρεπε να πάρετε την ευθύνη να υπογράψετε και όχι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοψήφισμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αν και προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση συναινετική, εξέφρασε την υποψία ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για να εκφραστεί η γνώμη της Βουλής επί της πρότασης και πηγαίνοντας στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός, αν ζητηθούν περισσότερα, «μπορείτε να πείτε ότι αυτήν την εντολή έχω, δεν μπορώ να δώσω κάτι παραπάνω».

«Ελπίζω να διαψευστώ. Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», τόνισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ είπατε έχετε πιθανότητα συμφωνίας. Εγώ θέλω να μην επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι μας εγκλωβίζετε. Εμείς ξέρουμε πόσο εκβιάζουν οι δανειστές. Εμείς πονέσαμε πολλές φορές όταν χρειάστηκε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, αναγκαίες για να μείνει η χώρα στο ευρώ», είπε.

«Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση για αυτή την συμφωνία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την εθνική κυριαρχία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εφαρμόσετε το αγγλικό δίκαιο. Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Nίκος Μιχαλολιάκος.

Με 56 λέξεις ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευθεί τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές…

Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

“Έχετε πλήρη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία οδηγήσατε τη χώρα”, δήλωσε προς την πλευρά του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Και πρόσθεσε Κύριε Πρωθυπουργέ ανάλαβε τις ευνύθες απέναντι στους Έλληνες τις Ελληνίδες και κυρίως απέναντι στη νέα γενιά.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων θα διεξαχθεί η Ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου.