Με την “ισχυρή εντολή” στις αποσκευές του ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Η τύχη της ελληνικής πρότασης κρίνεται τις προσεχείς ώρες στις Βρυξέλλες!
Στο σημερινό Eurogroup ο Τσακαλώτος “πέταξε” από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του 251 ΝΑΙ από την ελληνική Βουλή.
Στις 10:00 συνεδριάζει το Euroworking Group, στις 16:00 η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, πίσω στην Αθήνα, η διαφοροποίηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει εξελίξεις, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει: «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ’ άλλα στην ώρα τους».

Μετά την επίτευξη συμφωνίας και ενόψει της ψήφισής της από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός ίσως δεν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και επιδιώξει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή ζητώντας εκ νέου “ψηφο εμπιστοσύνης” σε μιά προσπάθεια παραμείνει η κυβέρνηση μεταπείθοντας τους “αμφισβητίες”.

Αν αυτό δεν καφέρει, τότε θα λάβει σειρά πρωτοβουλιών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής των διαφωνούντων, το σενάριο του ανασχηματισμού, το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ούτε όμως και το σενάριο εκλογών.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι προφανώς υπάρχει θέμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου με τους υπουργούς (Λαφαζάνης, Στρατούλης) που διαφοροποιήθηκαν και προφανώς υπάρχει ζήτημα με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο όλα αυτά «θα τα δούμε από τη Δευτέρα».