Βαρουφάκης: Θα κάνουν τον Τσίπρα να «φάει» κάθε κατηγορία που είπε για την Τρόικα

Μία ακόμη συνέντευξη ποταμό έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην οποία μίλησε για τη στιγμή της παραίτησής του, για τη συμφωνία που παρομοίασε με νέα Συνθήκη Βερσαλλιών αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η Τρόικα βεβαιώθηκε ότι θα κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να ”φάει” κάθε μία λέξη κριτικής που ξεστόμισε για την Τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οχι μόνο αυτούς τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα χρόνια πριν από αυτό», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία.

«Δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά. Δεν έχει σχέση με το να βάλουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης. Αυτή είναι η νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών που στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Ξέρει ότι είναι καταδικασμένος αν το κάνει και καταδικασμένος αν δεν το κάνει», είπε.

Σαν το πραξικόπημα του 1967

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης συνέκρινε τους όρους με το πραξικόπημα του 1967. «Τότε, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να καταλυθεί η δημοκρατία ήταν τα τανκς. Αυτή τη φορά, ήταν οι τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από ξένες δυνάμεις για να καταλάβουν την κυβέρνηση. Η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά καταλαμβάνουν όλη τη δημόσια περιουσία».

Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ίσως να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αντί να πάει τη συμφωνία στη βουλή, λέγοντας ότι θα «εκπλαγώ πολύ» αν θελήσει να παραμείνει πρωθυπουργός. Επέμεινε πάντως ότι οι μεταξύ τους σχέσεις παραμένουν καλές και τόνισε ότι κράτησε χαμηλό προφίλ την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η στιγμή της παραίτησης

«Περισσότερο πήδηξα, παρά με έσπρωξαν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην παραίτησή του μετά από το δημοψήφισμα.

«Μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού συνεπαρμένος. Ταξίδευα σε ένα όμορφο σύννεφο που το έσπρωχναν οι όμορφοι άνεμοι του ενθουσιασμού του κόσμου για τη νίκη της ελληνικής δημοκρατίας στο δημοψήφισμα. Τη στιγμή που μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού, οσμίστηκα αμέσως μία συγκεκριμένη αίσθηση παραίτησης. Μία αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Αντιμετώπισα έναν αέρα ήττας, που ήταν εντελώς διαφορετικός από το τι συνέβαινε έξω», διηγήθηκε ο πρώην υπουργός.

«Σε εκείνο το σημείο έπρεπε να το πω στον πρωθυπουργό. ”Αν θες να χρησιμοποιήσεις το θόρυβο της δημοκρατίας έξω από τις πύλες αυτού του κτιρίου, μπορείς να υπολογίζεις σε εμένα. Αλλά αν από την άλλη αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να χειριστείς αυτό το μεγαλοπρεπές ”Οχι” στην παράλογη πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων μας, απλά θα φύγω”», συνέχισε.

Οι προετοιμασίες για δραχμή

Ακόμη, ο πρώην υπουργός περιέγραψε τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να τυπωθούν δραχμές, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ.

«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας καλά ότι υπήρχε μία σημαντική συμμαχία στο Eurogroup εκείνων με σκοπό να μας πετάξουν από το ευρώ, έπρεπε να κάνουμε τα απρόβλεπτα. Επρεπε να έχουμε μία μικρή μυστική ομάδα ανθρώπων, που θα δημιουργούσαν ένα σχέδιο σε περίπτωση που αναγκαζόμασταν να φύγουμε από την ευρωζώνη».

«Φυσικά υπάρχει ένα αίνιγμα εδώ. Μόλις αυτό το σχέδιο αρχίσει να εφαρμόζεται, μόλις πάει από τα 5 άτομα που δουλεύουν σε αυτό στα 500- που είναι το μίνιμουμ που χρειάζεσαι για να τα εφαρμόσεις- γίνεται δημόσια γνωστό. Μόλις γίνει αυτό, η ισχύς της προφητείας δημιουργεί μία δυναμική από μόνη της. Ποτέ δεν κάναμε αυτή τη μετάβαση από τα 5 στα 500 άτομα. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι είχαμε την εντολή να το κάνουμε. Ποτέ δεν προγραμματίσαμε να το κάνουμε. Είχαμε το σχέδιο στο χαρτί, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη ότι θα παραμείνει βουλευτής, όπου έχει «πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων και διατύπωσης της αλήθειας». Προειδοποίησε όμως ότι η λιτότητα θα ενισχύσει περισσότερο την ακροδεξιά στην Ελλάδα.

«Στη βουλή, πρέπει να κάθομαι κοιτάζοντας στη δεξιά πλευρά της αίθουσας, όπου κάθονται 10 ναζί, εκπροσωπώντας τη Χρυσή Αυγή. Αν το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καλλιεργήσει τόση ελπίδα στην Ελλάδα… αν προδώσουμε αυτή την ελπίδα και σκύψουμε τα κεφάλια μας σε αυτή τη νέα μορφή μεταμοντέρνας κατοχής, τότε δεν βλέπω άλλο πιθανό αποτέλεσμα πέρα από την περαιτέρω ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Θα κληρονομήσουν το ”μανδύα” κατά της λιτότητας, τραγικά. Το σχέδιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, μίας ενωμένης ευρωπαϊκής δημοκρατικής ένωσης, μόλις υπέστη μία μεγάλη καταστροφή».

Πηγή: iefimerida.gr