Τσίπρας: Παλέψαμε για να διεκδικήσουμε μια συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της

Δώσαμε μια σκληρή μαχη 6 μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε για να διεκδικήσουμε μια συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Πήραμε την ευθύνη της απόφασης για να αποτρέψουμε τις πιο ακραίες απόψειςBELGIUM-GREECE-EU-POLITICS-DEBT
Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά αποτρέψαμε τη μεταφορά του Ταμείου στο εξωτερικό, το σχέδιο της ασφυξίας και την καταρρευση των τραπεζών, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντελεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται.
Πετύχαμε την αναδιάρθωση του χρέους και χρηματοδότηση γέφυρα
Εχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας για την αναγκαία αλλαγή της Ευρώπης
Το μήνυμα της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου που δώσαμε μια πολύ σκληρή μαχη που στο τέλς της ημέρα θα δικαιωθεί
Η απόφαση κραταει την Ελλαδα σε χρηματοπιστωτική ευσταθεια, δίνει δυνατότες ανάκαμψης αλλα μια συμφωνια που η υλοποίησή της είναι δύσκολη
Τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις αλλά τόσο το πακέτο των 35 δις, η αναδιάρθωση του χρεους θα δημιουργησουν την αίσθηση ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν.
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαου θα στηρίξει την προσπαθεια για επιστροφη στην αναπτυξη, δωσαμε τη μαχη μεχρι τέλους, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσυνη. Δεν θα πληρωσουν μόνο όσοι τα φορτώθηκαν τόσα χρόνια, ήταν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

«Είχαμε έναν μόνο στόχο: να επιτύχουμε συμφωνία. Μετά από 17 ώρες τελικά πετύχαμε» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως υπήρξε συμφωνία ότι «οι Έλληνες μπορούν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να επανέλθει στην τροχιά της ευρωπαϊκής υποστήριξης και αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες μιας αντίθετης απόφασης.

Ο Τουσκ ξεκαθάρισε πως πρέπει τώρα να γίνουν οι κινήσεις σε εθνικό επίπεδο και να αποφασίσουν τα εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό, ενώ ξεκαθάρισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με τους θεσμούς θα συζητήσουν για την άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Ήταν μια εξαιρετικά κοπιώδης διαδικασία, αλλά καταλήξαμε σε συμφωνία»

«Ήταν επίπονη η συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit με καμία μορφή. Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα που χρειάζεται ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που η πρόταση για το πακέτο των 35 δισ. έγινε δεκτή από το Συμβούλιο»

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει έως την Τετάρτη

Στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο θα εδράζει τελικά το ταμείο δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα έχει εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, από αυτό το ταμείο θα προκύψουν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που εκτιμάται πως θα είναι περίπου 25 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν  για τη μείωση του χρέους και τις επενδύσεις.

Ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι πρέπει η Ελλάδα να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη και «αφού υλοποιηθούν αυτά ίσως την Τετάρτη υπάρξει νέο Eurogroup και στη συνέχεια η συμφωνία θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια».

«Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM. Αυτό θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΜΕΡΚΕΛ

Για μια συμφωνία με περισσότερα πλεονεκτήματα, παρά μειονεκτήματα, έκανε λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της μετά από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε το απόγευμα την Κυριακής και ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε η κα Μέρκελ θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ τόνισε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί από την ελληνική Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα, όπως η αλλαγή στο συνταξιοδοτικό, οι αλλαγές στο ΦΠΑ, στο καθεστώς της ΕΛΣΤΑΤ, κ.α.

Τόνισε μάλιστα ότι αφού γίνει αυτό, το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν και μετά η ίδια θα συγκαλέσει εκτάκτως τη γερμανική Βουλή.

Σε ερώτηση για το αν το plan B για ένα Grexit παραμένει στο τραπέζι, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές στους εταίρους της ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη.

«Το plan A πέτυχε, οπότε δεν τίθεται λόγος για Plan B. Πρέπει να διευκρινίσω όμως ότι και το σχέδιο αυτό θα εφαρμοζόταν μόνο αν το επιθυμούσε η ίδια η Ελλάδα», διευκρίνισε η κα  Μέρκελ.

Όσον αφορά στο χρέος, η απέκλεισε το κούρεμα και σημείωσε:

«Για τη βιωσιμότητα του χρέους εμμένουμε στη δήλωση του 2012. Το Eurogroup είναι πρόθυμο να κάνει μια επιμήκυνση ή να δώσει μια περίοδο χάριτος όταν θα υπάρχει η πρώτη θετική αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους».

Η Α. Μέρκελ προανήγγειλε επίσης την… επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να πραγματοποιεί ελέγχους σε υπουργεία και να καταγράφει την πρόοδο που σημειώνει η κυβέρνηση, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ενώ για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αξίας 50 δις, ότι θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα λειτουργεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία.

Μάλιστα τα 2,5 δις από τα χρήματα αυτά θα δοθούν για επενδύσεις, ενώ τα χρήματα που θα εξασφαλίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου στον ESM και για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει μια σειρά νόμων που έχει ψηφίσει τους έξι μήνες της διακυβέρνησής της, εκτός από το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ΕΡΤ θα κλείσει και πάλι και τι θα γίνει με τις καθαρίστριες και όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσλήφθηκαν.