Η Βρετανία μπλοκάρει τη χρήση ταμείου της ΕΕ για «γέφυρα» στην Ελλάδα

Λονδίνο
Συγκλίνουσες αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το Λονδίνο κινείται για να εμποδίσει τη χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM -το οποίο αντλεί από τον προϋπολογισμό των «28» και διαχειρίζεται η Κομισιόν- γαι τη «γέφυρα» μέχρι πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

O βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν φέρεται ήδη να έχει διαμηνύσει σε ομολόγους του τη διαφωνία του σε χρήση κεφαλαίων του EFSM   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

O βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν φέρεται ήδη να έχει διαμηνύσει σε ομολόγους του τη διαφωνία του σε χρήση κεφαλαίων του EFSM (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

O βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όζμπορν έχει ήδη συνομιλήσει σχετικά με ομολόγους τους χωρών της Ευρωζώνης εν όψει των συνομιλιών του Ecofin.

Το ταμείο EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης), που είναι ξεχωριστό από τον νυν ESM και το παλιότερο EFSF, είχε συσταθεί το 2010 και τα κεφάλαιά του προέρχονται από τους «28» (σε αντίθεση με τα κύρια ταμεία διάσωσης για την Ευρωζώνη, που χρηματοδοτούνται από τα μέλη του κοινού νομίσματος). Η βρετανική συμβολή εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Κινητοποίηση κεφαλαίων του ταμείου βρίσκεται μεταξύ όσων εξετάζει η Κομισιόν (που το διαχειρίζεται) για χρηματοδότηση γέφυρα προς την Αθήνα μέχρι την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πακέτο από τον ESM, με αξιοποίηση των κεφαλαίων του ως εγγύηση για έκδοση δανείων.

Όπως μεταδίδουν την Τρίτη τα βρετανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από το ΥΠΟΙΚ στο Λονδίνο, ο Όζμπορν ήδη διαμήνυσε σε ομολόγους του από την Ευρωζώνη πως «η ιδέα χρήσης του EFSM είναι κάτι που “αποκλείεται εξαρχής”».

Η πάγια διαφωνία του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για κινητοποιήση κεφαλαίων του EFSM στην κρίση της Ευρωζώνης είναι γνωστή.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε, όπως μεταδίδει ο Guardian, πως «οι ηγετές από όλη την ΕΕ είχαν συμφωνήσει το 2010 πως τα κεφάλαια του EFSM δεν θα ξαναχρησιμοποιούνταν για μέλη της Ευρωζώνης και αυτή παραμένει η θέση του πρωθυπουργού».

«Δεν έχουμε λάβει τέτοια πρόταση, και δεν βρίσκεται τέτοια πρόταση στο τραπέζι» είπε.

Newsroom ΔΟΛ