Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Αθήνα
Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στις θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν την αύξηση του ELA ανέφερε και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Το θέμα του ELA θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με τον Μ.Ντράγκι να τονίζει ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ, η κεντρική ευρωτράπεζα παρακολουθει στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Οι κινήσεις αυτές της ΕΚΤ και οι δηλώσεις του Μ.Ντράγκι δείχνουν ότι η τραπεζική αργία βαίνει προς το τέλος της, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ξαναλειτουργήσουν από την Δευτέρα. Αυτό βέβαια δεν θα συνοδευθεί με αυτόματη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αναμένεται να παραμείνουν μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί πλήρως.

Ενδεικτική η δήλωση του ίδιου του Ντράγκι, που σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Τα capital controls θα πρέπει να αρθούν με τρόπο ώστε να αποφευχθεί το bank run, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη έκθεση του ευρωσυστήματος στην χώρα.

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο επισήμανε ο Μ.Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι πλέον το ευρωσύστημα είναι απολύτως εκτεθειμένο στην Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το τι πρέπει να γίνει δεν θα μπορούσε να λείπει από τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα ο Μ.Ντράγκι. Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί, επισήμανε. Το θέμα, συνέχισε, είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ