ΜΕ 228 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 6 ΠΑΡΩΝ πέρασε η Συμφωνία – 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισαν- 5 υπουργοί είπαν ΟΧΙ

– Η Ραχήλ Μακρή πιστή στη γραμμή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψήφισε ΟΧΙ και αποχώρησε από την αίθουσα.
– Το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού στους “αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ.
– Το Μαξίμου επιβεβαιώνει την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
– “Άδειασμα” και γιούχα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου που αποχώρησε για να ανέβει στην έδρα ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Έχει φτάσει λοιπόν η “ώρα μηδέν” για την επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μετά από μία συζήτηση στην Ολομέλεια από την οποία για ακόμη μία φορά δεν έλειψαν οι στιγμές μεγάλης έντασης, έχει έρθει η… στιγμή της αλήθειας για τους βουλευτές.

Και ιδιαίτερα για τους βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου, αφού η στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες (ή αλλιώς “αντάρτες”), θα δρομολογήσει τις εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι ραγδαίες για το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός από το πρωί της Κυριακής, τότε δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας “έδωσε τα χέρια” με τους ευρωπαίους εταίρους για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης.

Η συγκεκριμένα συμφωνία αποτέλεσε το σημείο ρήξης με πολλά πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας (Στρατούλης, Λαφαζάνης, Ήσυχος, Λεουτσάκος) όσο φυσικά και την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι διαφωνούντες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να παραδώσουν την έδρα τους, παρόλο που δεν θα δώσουν το πολυπόθητο (για τον Αλέξη Τσίπρα) ΝΑΙ, όμως ο επικείμενος ανασχηματισμός ενδέχεται να “ξεκαθαρίσει” το τοπίο και να βρει την κυβέρνηση με τους διαφωνούντες εκτός του σχήματός της.

Ωστόσο ο ανασχηματισμός δεν είναι το μοναδικό σενάριο για την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συμφωνία ή ακόμα και να παραιτηθεί, κάτι που διεμήνυσε προς τους βουλευτές, στους οποίους έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως εάν δεν στηριχθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα.

Υπό αυτό το κλίμα των δραματικών εξελίξεων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηψοφορίας.

Την επικοινωνία αυτή επιβεβαίωσε και το Μαξίμου με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο πως σε περίπτωση που οι απώλειες είναι μεγάλες από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι αποφασισμένος ακόμα και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την επικοινωνία.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, 32 ψήφισαν «όχι», 6 «παρών» και μία βουλευτής απουσίασε.

«Όχι» ψήφισαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Δημήτρης Κοδέλας, η Ελένη Σωτηρίου, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Γιαννης Σταθάς, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Κώστας Λαπαβίτσας, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνη, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, η Ευαγγελία Αμμανατίδου, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Ηλίας Ιωαννίδης, η Ραχήλ Μακρή, ο Ιωάννης Ζερδελής, ο Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα, ο Στάθης Λεουτσάκος, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Ζήσης Ζάννας, ο Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν η Βασιλική Κατριβάνου, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η Ηρώ Διώτη, η Βασιλική Λέβα και ο Νίκος Μιχαλάκης.

Απούσα η Αλεξάνδρα Τσανάκα.