Τελευταία νέα: “Καβάλησε” τον Υμηττό η πυρκαγιά! Κινείται προς Βάρη και την Σχολή Ευελπίδων!

Σε μια χαράδρα στον Υμηττό στο ύψος της Ηλιούπολης υπάρχει μια μεγάλη αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς που κατέκαψε και κατακαίει τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.
Η φωτιά κατευθύνεται προς την Άνω Γλυφάδα. Όλα ξεκίνησαν από την περιοχή ανάμεσα στο νεκροταφείο του Βύρωνα και τον Περιφερειακό Υμηττού. Επι τόπου βρίσκονται 140 πυροσβέστες, 70 οχήματα, 4 ελικόπτερα, 7 καναντέρ και 10 οχήματα δήμων.

Η φωτιά έχει κατακάψει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Παρά την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, με ισχυρές και εναέριες δυνάμεις, η πυρκαγιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρότατων δυνάμεων που πνέουν.

Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Καρέα, αμέσως ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από τα σπίτια τους, που απειλούνταν από τις φλόγες.

Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι, οι οποίοι με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους. Με τη βοήθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψαν την επέκτασή της στις κατοικημένες περιοχές τους και αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τα υψηλά του Υμηττού.

Πολλές είναι οι καταγγελίες που ακούγονται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Κάτοικοι αλλά και δημοτικοί άρχοντες  υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς στον Υμηττό ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς και μισή ώρα αργότερα, ξέσπασαν τέσσερις διαφορετικές εστίες στο Κορωπί και την Παλλήνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βύρωνα, ένα σπίτι και μια ταβέρνα κάηκαν στον Καρέα. Τα νεότερα από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι είναι σε ύφεση τα μέτωπα σε Καρέα και Βύρωνα και υπάρχουν ακόμα εστίες και Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Μια σοβαρή αναζωπύρωση έγινε στην Ηλιούπολη πάνω από το κολυμβητήριο σε μια χαράδρα.

Σχεδόν όλη η Αττική έχει πνιγεί από τους καπνούς, ενώ έχει ζητηθεί από όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο.

Ηδη η Γαλλία και η Ιταλία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας για να μας στείλουν ενισχύσεις σε εναέρια μέσα. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε όπως είπε ο ίδιος την συνδρομή της αεροπορίας και του στρατού για την κατάσβεση της φωτιάς.
Ηδη έρχονται στην Αθήνα 2 καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και άλλα δυο ελικόπτερα έχουν απογειωθεί από την Ελευσίνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε ψυχραιμία από όλους για να σβήσουν τα μέτωπα.

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, ο δήμος Αθηναίων θέτει σε 24ωρη προληπτική φύλαξη τρία καίρια σημεία πρασίνου της πόλης, τον λόφο του Λυκαβηττού, τον λόφο του Φιλοπάππου και τον λόφο του Στρέφη και σε επιφυλακή στο Άλσος Ιλισίων και την Ακαδημία Πλάτωνος. Υπάλληλοι των διευθύνσεων της Καθαριότητας, του Πρασίνου, των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων του δήμου Αθηναίων θα επιβλέπουν σε 24ωρη βάση τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου της πρωτεύουσας, από σήμερα και έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Επίσης, ανταποκρινόμενος αμέσως στο αίτημα του δήμου Βύρωνα, ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Καρέα, με τρία υδροφόρα οχήματα.

Η φωτιά στον Υμηττό ξεκίνησε υπό περίεργες συνθήκες από την περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησσάκι του προφήτη Ηλία. Όπως είπε στο Mega ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) μάλλον πρόκειται για εμπρησμό, καθώς πριν ξεσπάσει η φωτιά ακούστηκαν εκρήξεις!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη ήδη στο υπουργείο Άμυνας και εν συνεχεία στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο πυκνός καπνός είναι ορατός από κάθε σημείο της Αττικής!

Και ενώ υπάρχει και η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, ξέσπασε νωρίτερα φωτιά και στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού σε περιοχή με πεύκα, όπου επιχειρούν πυροσβέστες με 10 οχήματα.

34 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠ ΤΟ ΠΡΩΙ

Από τις 6:00 το πρωί εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε σχετικά με τα πύρινα μέτωπα ο αντιπύραρχος Νικόλαος Τσόγκας, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο μέτωπο της Λακωνίας επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 51  οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 1 δημοτικό όχημα,  4 υδροφόρες της Περιφέρειας,  3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα..

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη 1:00 το μεσημέρι και σε δασική έκταση στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας.

Στην περιοχή Αφράτη εκκενώθηκε καταυλισμός Ρομά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, 1 χωματουργικό μηχάνημα και 1 αεροσκάφος.

Πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε και στο 43ο χλμ. από Μαλακάσα προς Ωρωπό στις 15:29.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφος.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αθήνα, στην Εύβοια και στη Λακωνία, η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων με 4 αεροσκάφη.

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού καθώς και κλιμάκια της αστυνομίας.