120 ή τίποτα…

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος για τα προαπαιτούμενα
– Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – Κατά ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή
– Διορία να ψηφιστούν μέχρι το βράδυ από τη Βουλή
– Η ψηφοφορία γίνεται στη σκιά της άγριας κόντρας του Αλέξη Τσίπρα με τους διαφωνούντες και κυρίως με Λαφαζάνη – Βαρουφάκη
– Άγνωστη η στάση της Ζωής Κωνστατοπούλου που χθες μίλησε για πραξικόπημα και εκβιασμό του Κοινοβουλίου

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Λεπτές είναι οι ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, και με τον πονοκέφαλο των «32» διαφωνούντων το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει απόψε να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα υπερψηφίσει τα μέτρα. Πρόκειται για το δεύτερο «κρας τεστ» για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου να αγωνιά για τις απώλειες στην ψηφοφορία. Αυτό μεταφράζεται σε μία αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης τουλάχιστον 120 εδρών, ως ύστατου ορίου επίκλησης της δεδηλωμένης, με στόχο να κερδηθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Στην κατεύθυνση αυτή, προηγήθηκε η μετωπική επίθεση του πρωθυπουργού προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες. «Φωτογραφίζοντας» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας τους κάλεσε  να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής και τους κατηγόρησε για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Επίσης, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση νομοθέτησης στο εγγύς μέλλον, καθώς και ότι θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στη διαπραγμάτευση.

Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός έδειξε πως είναι αποφασισμένος να φτάσει κυρίαρχος στο κόμμα του ως τις εκλογές, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές «δεν ανησυχούμε ότι δεν θα υπάρξουν οι «120», συμπληρώνοντας πως «η προσδοκία παραμένει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους «123» της προηγούμενης εβδομάδας».

Διόλου τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι επέλεξαν να διευκολύνουν, φέρνοντας προς ψήφιση ένα σχετικά… ελαφρύ πακέτο:

  • Οριστικά εκτός μένει η φορολόγηση των αγροτών
  • Μετατίθενται για αργότερα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
  • Η ρύθμιση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας  θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε θέση μάχης οι «συνιστώσες»
Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό πεδίο, αμετακίνητοι στις θέσεις τους μένουν «προεδρικοί» και «Αριστερή Πλατφόρμα».

Οι μεν επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτό το δυισμό και προειδοποιούν ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό. Από την άλλη τα στελέχη της πτέρυγας Λαφαζάνη αφήνουν αιχμές λέγοντας ότι «δεν γίνεται κάποιοι να αδιαφορούν για το κόμμα» και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις επικείμενες ψηφοφορίες, ούτε να αλλάξουν στάση και να υποχωρήσουν σε μια πολιτική που δεν πιστεύουν.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, περιμένει να δει απόψε και τις αντιδράσεις των βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των «53» και επέλεξαν το «παρών». Άγνωστη η στάση της Ζωής Κωνστατοπούλου που χθες μίλησε για πραξικόπημα και εκβιασμό του Κοινοβουλίου.  Ένω ο Αλέξης Μητρόπουλος κάνοντας λόγο για το αν θα προεδρεύσει, έδωσε τον ακόλουθο χρησμό: Κορυφαία επιλογή του πρωθυπουργού η Κωνσταντοπούλου, κορυφαία κι εγώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει αύριο, οπότε και έχει προηγηθεί το τυπικό της ψηφοφορίας, και η ηγεσία θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δυνατότητα ή μη μιας επανασυγκόλλησης.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα πως από Σεπτέμβρη το κόμμα θα οδηγηθεί σε «ευρείες συλλογικές διαδικασίες», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας συνέδριο, με την Αριστερή Πλατφόρμα να επιμένει σε σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Πηγή:iefimerida.gr/in.gr/newsIt.gr