Πωλείται το 50% μεγάλου οικονομικού περιοδικού

Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου που εκδίδει το περιοδικό The Economist το οποίο διακρατεί στους άλλους μετόχους του, κι ο ένας εξ αυτών, η οικογένεια Ανιέλιτης Ιταλίας, επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό του.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την απόφαση του Πίρσον για την πώληση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Nikkei της Ιαπωνίας, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Ο οίκος Πίρσον επιδιώκει να επικεντρωθεί στις εκπαιδευτικές του εκδόσεις, που του εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.

“Ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους διαχειριστές του ομίλου The Economist για την ενδεχόμενη πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου που βρίσκεται στην κατοχή μας”, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο.

“Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε κάποια συναλλαγή”, πρόσθεσε η εταιρεία, χωρίς να κατονομάσει τους δυνητικούς αγοραστές.

Άνθρωποι ενήμεροι για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέφεραν ότι οι μέτοχοι, μέλη του προσωπικού και πρώην στελέχη του περιοδικού, στους οποίους ανήκει το υπόλοιπο 50%, είναι σε συζητήσεις με τον εκδοτικό οίκο Πίρσον, αλλά χρειάζονται να αντλήσουν κεφάλαια για την αγορά των μετοχών.

Η ιταλική εταιρεία συμμετοχών Exor, η επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Ανιέλι, ένας από τους βασικούς μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler Automobiles, ανέφερε χθες ότι συζητά το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό του στο περιοδικό, που σήμερα ανέρχεται στο 4,72%, με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. Ωστόσο ακόμη και με την αγορά επιπρόσθετου ποσοστού των μετοχών του The Economist Group, το ποσοστό της θα παραμείνει μειοψηφικό, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα συναφθεί συμφωνία, διευκρίνισε η ίδια.

Η Φίατ είναι επίσης μέτοχος στον όμιλο RCS Mediagroup, ο οποίος εκδίδει την ιταλική καθημερινή εφημερίδα Corriere della Sera.

Πέραν της οικογένειας Ανιέλι, στους ιδιοκτήτες του περιοδικού The Economist συγκαταλέγονται και άλλες ευρωπαϊκές δυναστείες, όπως οι οικογένειες Κάντμπερι, ντε Ροτσίλντ και Σρέντερ.

Οι συνιδιοκτήτες του εβδομαδιαίου περιοδικού, που είχε κυκλοφορία 1,6 εκατ. τευχών στα τέλη του 2014 και κατέγραψε λειτουργικά ετήσια κέρδη ύψους 67 εκατ. λιρών τον Ιούνιο, έχουν πάντως μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου από τον Πίρσον, που διακρατεί μόνο μετοχές Β΄ τάξεως.

Για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ομίλου χρειάζεται η συναίνεση των μετόχων που διακρατούν τις μετοχές Α΄ τάξεως, επισήμανε ένας αναλυτής μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Παρασκευή. Επίσης, θα χρειαστεί η έγκριση του συμβουλίου των διαχειριστών του περιοδικού, το οποίο έχει την αποστολή να προασπίζει την οικονομική ανεξαρτησία του ομίλου και την εκδοτική ανεξαρτησία του περιοδικού.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι δύσκολα θα τάσσονταν υπέρ οιουδήποτε σχεδίου του Πίρσον να πωλήσει τις μετοχές του σε κάποιο τρίτο μέρος, επισήμαναν τραπεζικές πηγές.

Ο Κλαούντιο Ασπεζί, αναλυτής της Bernstein, εκτίμησε ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να πωληθεί έναντι τιμήματος 300 ως 400 εκατ. λιρών.

Δεν μοιάζει πιθανό να καταβληθεί ένα ποσό τόσο μεγάλο όσο εκείνο που συμφώνησε να καταβάλει ο ιαπωνικός όμιλος Νικέι για να αγοράσει την εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (844 εκατ. λίρες, ή 1,2 δισεκ. ευρώ).

Η ιαπωνική εταιρεία ανταγωνιζόταν με τον γερμανικό όμιλο Axel Springer, ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, τη Bild, για την απόκτηση του τίτλου-τροπαίου.

Πέραν του ίδιου του περιοδικού The Economist στον όμιλο που το εκδίδει ανήκουν επίσης αξιόλογες θυγατρικές: οι Economist Intelligence Unit, Economist Events και Economist Corporate Network.

Η όποια συμφωνία θα χρειαστεί πάντως αρκετές εβδομάδες για να συναφθεί, ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή χθες.